Филе: Нема Хаџића, сад је Косово на реду

Хапшењем хашког оптуженика за ратне злочине Горана Хаџића Србија се примакла добијању статуса кадидата али мора да предузме и друге политичке реформе и унаприједи односе са Косовом, упозорио је комесар Европске уније за проширење Штефан Филе "Оно о чему ми расправљамо је да ли је пуна сарадња са Хашким трибуналом и хапшење последњег бјегунца довољно […]

петак, 22 јула, 2011 / 13:04

Хапшењем хашког оптуженика за ратне злочине Горана Хаџића Србија се примакла добијању статуса кадидата али мора да предузме и друге политичке реформе и унаприједи односе са Косовом, упозорио је комесар Европске уније за проширење Штефан Филе

"Оно о чему ми расправљамо је да ли је пуна сарадња са Хашким трибуналом и хапшење последњег бјегунца довољно и само по себи повлачи приједлог за добијање статуса кандидата. Мој одговор је апсолутно јасан: ‘Не’", рекао је Филе за Радио Слободна Европа.

Реформе које Србија мора да заврши су дио Критерија из Копенхагена, сета упутстава који се баве питањима као што су независност правосуђа, слобода медија и пријатељска пословна клима, што је неопходно да би се олакшао улазак земље у ЕУ.

Филе је рекао да је убијеђен да је Србија посвећана овом задатку.

"Лоптица је на страни Србије. Знам да раде све што је у њиховим могућностима. Знам да се не ослањају само на слање преосталог бјегунца у Хаг. Знам да разумију да је ово много комплекснији посао."

Послије завршетка сарадње са Хагом и покретања унутрашњих реформи, главно преостало неријешено питање је однос Београда према Косову.

Постоји нада да би се Београд и Приштина до септембра могли договорити и око питања електричне енергије, телекомуникација, катастарских књига и царинских печата и Филе вјерује да би то могло повећати шансе Србије да у октобру добије статус кандидата:

"Јако сам сретан због неких већ постигнутих конкретних резултата. Сретан сам што видим да ће обични људи ускоро осјетити побољшање у њиховим животима али знам да је у припреми још неколико оваквих ствари и да је договор Београда и Приштине о њима врло могућ."

У оквиру дијалога, ипак, још није отворено најосјетљивије питање, статус Косова, и то је нешто што ће ускоро морати да се деси, рекао је Филе.

"Србија не може да постане чланица Европске уније без рјешења овог проблема, у то нема никакве сумње. Београд и Приштина треба да, уз помоћ Европске уније, нађу то рјешење", закључио је Филе.



0 КОМЕНТАРА

 1. Сценаријо ЕУ је одавно познат,Хаг се само спомиње,а уствари западна демократија на један непоштен начин рјешава статус Српског Косова.Како су сада модерне геј параде,искрено мислим да ће нетко од политичара врло радо и скинути гаће,поред признања самопрозване државе Косово.

 2. anja banja luka, 22.07.2011. 15:58:43
  Да ли се Маловићка већ обратила јавности? На енглеском или на српском?

  :D:D:D

  Ај донт ноу коз ај диднт воч д телевижн, бат ај супоуз дет ши вил врајт а радер гуд спич ез олвејз;)

 3. Дијана, 22.07.2011. 16:09:15

  :D:D:D

  Требала је још да се обрати мени да јој напишем пар реченица на француском. Овако… мислим да Французи још не знају да ми сарађујемо са Хагом, у потпуности. Треба обавијестити људе!

  П.С. Маловићева. То јој је дјевојачко презиме. Извињавам се.

Оставите одговор