Филе: Европски пут БиХ је блокиран

Европски пут БиХ тренутно је блокиран због немогућности политичких лидера да испуне минимум договорених услова, изјавио је европски комесар за проширење Штефан Филе. Он је нагласио да су власти Србије направиле свој избор, те да се сада чека на тако јасан избор лидера у БиХ. "Европска комисија још је у потпуности посвећена помоћи БиХ на […]

среда, 4 септембра, 2013 / 10:34

Европски пут БиХ тренутно је блокиран због немогућности политичких лидера да испуне минимум договорених услова, изјавио је европски комесар за проширење Штефан Филе.

Он је нагласио да су власти Србије направиле свој избор, те да се сада чека на тако јасан избор лидера у БиХ.

"Европска комисија још је у потпуности посвећена помоћи БиХ на њеном путу у ЕУ, али БиХ мора испунити своје обавезе. Желимо да видимо БиХ као успјешну земљу, али политички лидери треба да покажу политичку опредијељеност за проналажење рјешења", рекао је Филе "Гласу Српске".

Према његовим ријечима, напредак који је БиХ учинила у посљедњих годину дана на путу у ЕУ није на нивоу очекивања ЕУ, нити на нивоу очекивања грађана и БиХ на том пољу заостаје за земљама региона.

Филе је навео да је потребна политичка воља да би се превазишле и најдубље подјеле, као што су то у посљедњих неколико мјесеци показали Београд и Приштина, "што је добар примјер за БиХ". "Други примјер је Хрватска", рекао је Филе.

Он је додао да је потпуна имплементација одлуке "Сејдић-Финци" кључни елемент да би ЕУ размотрила кредибилну апликацију БиХ за чланство.

"Не сматрам да је ово само питање за Федерацију БиХ. Одговорност свих политичких представника у институцијама БиХ, као и свих партијских лидера, јесте да пронађу компромис", навео је Филе.

Он је рекао да је кључни услов, који ЕУ очекује од БиХ, и пристанак на ефективан и ефикасан механизам координације, како би постојао јединствен глас у бављењу питањима у вези са ЕУ.