Филе: Ако БиХ не проведе Сејдић-Финција, сносиће посљедице

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је у обраћању Европском парламенту да је сада вријеме да БиХ усклади свој Устав са одлуком Суда за људска права "Сејдић и Финци", јер ће у супротном прекршити међународне обавезе, што ће имати посљедице. "Шта да радимо са изборима у БиХ наредне године, без рјешења о одлуци `Сејдић […]

четвртак, 23 маја, 2013 / 08:29

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је у обраћању Европском парламенту да је сада вријеме да БиХ усклади свој Устав са одлуком Суда за људска права "Сејдић и Финци", јер ће у супротном прекршити међународне обавезе, што ће имати посљедице.

"Шта да радимо са изборима у БиХ наредне године, без рјешења о одлуци `Сејдић и Финци`? Хоћемо ли онда зазвонити на узбуну?", рекао је Филе јуче посланицима Европског парламента, који су расправљали о Нацрту резолуције о БиХ.

Он је истакао да Европска унија једино може пружити помоћ, али је на политичким лидерима у БиХ да начине конкретне потезе, саопштено је из ЕУ.

"У тренутној ситуацији политичке нестабилности у Федерацији, тешко је наћи консензус о суштинским питањима – а ипак, то остаје кључно питање", рекао је Филе.

Филе је истакао да ће приступањем Хрватске, БиХ постати директни сусјед ЕУ, због чега Унија ради све да олакша овај нови статус и учини га успјехом за обје стране.

"И поред сталних неуспјеха, поновили смо да је наше континуирано настојање и подршка доступна за оне који желе да се ствари крећу напријед. Наш структурални дијалог о правосуђу уродио је плодом", рекао је Филе.

Он је рекао да је након Дејтонског споразума, који је тада био најбољи оквир за постизање мира у БиХ, "сада дошло вријеме да се размишља о другом оквиру за трансформацију БиХ", а најмоћнији инструмент за то је проширење ЕУ.

"Проширење је најмоћнији инструмент који имамо. Проширењем ћемо бити у стању да се ухватимо у коштац са многим питањима на која се жалите ви /посланици/ и Европска комисија. Прво, морамо да им помогнемо да `пређу мост` ка процесу проширења ЕУ, односно проведу одлуку Европског суда за људска права `Сејдић и Финци`", рекао је Филе.

Он је истакао да је договор Београда и Приштине показао да у региону, ако постоји воља, постоји и начин, што указује на то колико потенцијала има у проширењу као инструменту трансформације.

"Дакле, треба да помогнемо БиХ да не остане напољу, усамљена, и заглављена у дејтонским оквирима, док се остатак региона креће ка оквирима ЕУ", рекао је Филе и додао да је непровођење одлуке "Сејдић и Финци" разлог зашто још није ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању.

Европски парламент јуче је на пленарној сједници разматрао Нацрт резолуције о напретку БиХ за 2012. годину, а данас би посланици требало да се изјасне о овом документу.