ФИФА категорично против "приватне” суперлиге, пријете и казнама

Међународна фудбалска федерација ФИФА и чланице њене конфедерације јасно се противе оснивању било какве "приватне” суперлиге, а клубови или играчи који би играли у таквом такмичењу били би кажњени.

петак, 22 јануара, 2021 / 12:05

Идеја о стварању европске суперлиге, у којој би се такмичили најбољи и најбогатији европски клубови, није нова, а Свјетска кућа фудбала јасно је изразила свој став.

ФИФА је, као и остали из њене конфедерације, изричито против оснивања таквог такмичења, које неће признати званичне фудбалске организације.

Поред тога, ФИФА је запријетила и казнама за све клубове и играче који би потенцијално учествовали у Суперлиги, у смислу да им неће бити дозвољено да учествују на било ком такмичењу у организацији ФИФА или чланица њене конфедерације.

Саопштење су потписали челници ФИФА Ђани Инфантино, али и предсједници континенталних федерација – АФЦ (Азија), КАФ (Африка), КОНКАКАФ (Северна и Средња Америка и Кариби), Конмебол (Јужна Америка), ОФЦ (Океанија) и УЕФА (Европа).

Евентуално стварање европске суперлиге у великој мјери би умањило значај Лиге шампиона, као званичног такмичења УЕФА, што ФИФА и остале конфедерације не желе да допусте.

Такође, ФИФА је наговијестила проширење свјетског клупског првенства, које сада окупља шест најбољих екипа са континената, а убудуће би могло да прерасте у турнир на којем ће учествовати 24 најбоља свјетска клуба.