ФИБА избрисала АБА лигу

Свjетска кошаркашка федерација (ФИБА), односно њен европски огранак, више не признаје регионалну АБА лигу, одлучено је на састанку у Минхену. Свjетска кошаркашка федерација (ФИБА) саопштила је да више не признаје Јадранску лигу. На састанку Борда ФИБА у Минхену одлучено је да се призна Балканска лига, као и да се поништи признање Јадранске лиге. "Да би […]

недеља, март 8, 2015 / 20:58

Свjетска кошаркашка федерација (ФИБА), односно њен европски огранак, више не признаје регионалну АБА лигу, одлучено је на састанку у Минхену.

Свjетска кошаркашка федерација (ФИБА) саопштила је да више не признаје Јадранску лигу.

На састанку Борда ФИБА у Минхену одлучено је да се призна Балканска лига, као и да се поништи признање Јадранске лиге.

"Да би се избјегло ометање такмичарске сезоне која је у току и да то не би утицало на клубове, одлука о повлачењу признања Јадранске лиге ступа на снагу по завршетку текуће сезоне", наводи се у релативно штуром саопштењу ФИБА.

У саопштењу ФИБА наводи се да је разлог укидања неслагање правила такмичења са генералним статутом и правилником федерације.

Ова одлука на снагу ће ступити на крају сезоне, након завршетка актуелних европских купова. Ово не ремети проходност финалиста АБА плеј-офа у Евролигу следеће сезоне, али све зависи од тога да ли ће током љета бити значајнијих промјена у односима три стране (ФИБА-УЛЕБ-АБА тимови).

Ова одлука прије свега утиче на статус судија, јер арбитри из АБА лиге, су под патронатом ФИБА, те тако суде на европским и свјетским првенствима.

ФИБА је саопштила да АБА лига није доставила довољно информација у вези са неколико тачака у вези са својим пропозицијама.

ФИБА ће тражити од клубова да се врате у регионалне лиге и преко њих траже излазак у европска такмичења, а ова организација планира да од следеће сезоне покрене своју Евролигу, пандан актуелној УЛЕБ-овој.

Српски клубови су недавно изразили своју оданост АБА лиги, а челници АБА су за Б92 рекли да нису обавјештени у вези са овом одлуком ФИБА.Оставите одговор