Фетел од старта најбржи у Монци

Акутелни свјетски шампион у Формули један, возач Ред була Себастијан Фетел, побиједио је у трци за Велику награду Италије у Монци. Фетел је искористио пол-позицију, од почетка трке је био у вођству и сигурном вожњом дошао до шесте побједе у сезони. Троструки узастопни свјетски шампион је трку завршио за један сат, 18 минута, 33 секунде […]

понедељак, 9 септембра, 2013 / 08:39

Акутелни свјетски шампион у Формули један, возач Ред була Себастијан Фетел, побиједио је у трци за Велику награду Италије у Монци.

Фетел је искористио пол-позицију, од почетка трке је био у вођству и сигурном вожњом дошао до шесте побједе у сезони.

Троструки узастопни свјетски шампион је трку завршио за један сат, 18 минута, 33 секунде и 352 стотинке. Фетел је тако остварио 32. побједу у каријери, чиме се изједначио с Фернандом Алонсом.

Друго мјесто заузео је управо возач Ферарија Алонсо, који је за побједником заостао скоро 5,5 секунди, док је трећи кроз циљ прошао возач Ред була Марк Вебер са заостатком од 6,3 секунде за побједником.

Возач Ферарија Фелипе Маса трку је завршио на четвртом мјесту, Нико Хулкенберг из Заубера на петом, а шети је био Нико Розберг из Мерцедеса.

Бодове су још освојили возач екипе Торо Росо Данијел Рикардо, Роман Грожан из Лотуса, Луис Хамилтон из Мерцедеса и Џенсон Батон из Мекларена.

Фетел је кренуо са пол позиције, добро је стартовао и до краја сачувао вођство. Добро је кренуо и Маса и са петог дошао на друго мјесто.

Троструки узастопни првак свијета је увећавао предност, а иза њега борбу за друго мјесто водили су Маса и Алонсо, који је, ипак, успио да претекне Бразилца у осмом кругу.

Од половине трке водећи возачи су почели да одлазе у бокс, а када су се вратили на стазу, Фетел је задржао прво мјесто, испред Алонса, Вебера, Масе и Хамилтона. Британац је у тим тренуцима добро возио, али је у 39. кругу позван у бокс због квара на радио вези, па се на стазу вратио као 14. иза Кимија Раиконена.

Управо су Хамилтон и Раиконен до краја трке водили велику борбу и то за 11. мјесто. Британац је био успјешнији, па је трку дугу 53 круга завршио на деветом мјесту.

Фетел је са 222 освојена бода увећао предност у генералном пласману на 53 бода у односу на другопласираног Алонса. Трећи је Хамилтон са 141 бодом, а четврти Раиконен са 134 бода.

У конкуренцији конструктора Ред бул је увећао предност, има 352 бода, Ферари је сакупио 248, а Мерцедес 245 бодова.

Наредна трка у шампионату Формуле један вози се 22. септембра за Велику награду Сингапура.