Фестивал науке стигао у Бању Луку (ФОТО)

Министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић, данас је, послије Источног Сарајева и Требиња, отворио први Фестивал науке у Републици Српској и у Бањој Луци. Значај науке за развој сваког друштва, али и живот сваког појединца, је непроцјењив, иако наука нажалост веома ријетко добија пажњу шире јавности, рекао је том приликом министар […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 15:59

Министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић, данас је, послије Источног Сарајева и Требиња, отворио први Фестивал науке у Републици Српској и у Бањој Луци.

Значај науке за развој сваког друштва, али и живот сваког појединца, је непроцјењив, иако наука нажалост веома ријетко добија пажњу шире јавности, рекао је том приликом министар Комић.

То је тако највише због тога што је ”језик науке” ријетко разумљив обичном човјеку. Управо из тог разлога, Министарство науке и технологије Републике Српске одлучило je организовати Фестивал науке, који за циљ има, не промоцију крајњег домета науке, већ науке која је интерактивна, занимљива и разумљива обичном човјеку.
Oвим фестивалом првенствено желимо приближити науку човјеку, али и човјека науци. Жеља нам је да Фестивал науке постане традиционалан и да управо на овом мјесту науку као свој животни пут одабере неки нови Никола Тесла или Михајло Пупин – рекао је министар Комић.

Отварању Фестивала науке у Бањој Луци присуствовао је и градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић. Градоначелник Давидовић је похвалио организацију овог фестивала који је оцијенио као изузетно занимљив. Нагласио је да је Бања Лука као највећи универзитетски центар сигурно и главни град науке у Републици Српској, "као и да су сви научни радници у овом граду увијек могли рачунати на подршку града, а да ће се та успјешна сарадња наставити и у будућности".

На првом Фестивалу науке у Републици Српској учествује десет факултета из цијеле Српске, а они се посјетиоцима представљају са преко 40 различитих демонстрација.

У једној од бројних занимљивих демонстрација на Фестивалу науке, посјетиоци су могли на лицу мјеста видјети израду Микстура албе, иначе шире познате као кречно млијеко. Како су рекли студенти Медицинског факултета, одсјек фармација из Бање Луке, уколико вам то звучи непознато, то само значи да нисте имали водене оспице, јер је кречно млијеко најефикаснији лијек против водених оспица. Оно што је такође занимљиво, јесте да је то један од ријетких препарата који се и данас израђује магистрално, односно не постоји готова смјеса или таблета, већ се израђује управо онако како су то демонстрирали студенти на Фестивалу науке.

Фестивал науке ће, осим у Источном Сарајеву, Требињу и Бањој Луци, бити одржан и у Бијељини (12.11.), Приједору (14.11.) и Добоју (16.11.), а 17. новембра ће у Банском двору у Бањој Луци бити одржана Свечана академија првог Фестивала науке у Републици Српској.Оставите одговор