Фестивал дјечијег позоришта: \’\’Срећни принц\’\’ из Пољске најбоља представа

Представа "Срећни принц" Позоришта лутака и глумаца из Ломже, у Пољској, освојила је гран при за најбољу представу у цјелини на 10. међународном фестивалу позоришта за дјецу "Бањалука 2011", који је одржан у Дјечијем позоришту РС. Специјална награда за укупни ангажман у представи "Мали Амадеус" припала је Гадит Коен, Агадит луткарског позоришта из Израела. Признање […]

недеља, 16 октобра, 2011 / 10:15

Представа "Срећни принц" Позоришта лутака и глумаца из Ломже, у Пољској, освојила је гран при за најбољу представу у цјелини на 10. међународном фестивалу позоришта за дјецу "Бањалука 2011", који је одржан у Дјечијем позоришту РС.

Специјална награда за укупни ангажман у представи "Мали Амадеус" припала је Гадит Коен, Агадит луткарског позоришта из Израела.

Признање за најбољу режију припало је Емилији Мрдаковић за адаптацију и режију представе "Пинокио" Позоришта младих из Новог Сада.

Награда за најбољу сценографију, по одлуци жирија, додијељена је Свили Величковој за идејно рјешење сцене, маски и костима у представи "Птице" Позоришта лутака из Ниша.

Жири, у саставу Славчо Маленов, предсједник, и Мирослав – Мики Радонић и Ранко Рисојевић, чланови, додијелио је и пет равноправних глумачких награда.
Награђени су Мо Бунте за улогу Жене с главом гаврана у представи "Сироче" Краневит театра из Берлина и Томаш Ринковски за улогу Срећног принца у представи "Срећни принц" Позоришта лутака и глумаца из Ломже у Пољској.
Признање за једну од пет најбољих глумаца овогодишњег фестивала припало је и Елвири Гал за улогу Ми-ши-сан у представи "Ми-ши-ко и Ми-ши-сан" Дечијег позоришта из Суботице.

Награђени су и Данило Михњевић за улогу Момка у представи "Гускалица" Луткарске сцене Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина, те Мирослава Дудкова за улоге Ђине и Росине у представи "Фигаро" Државног луткарског театра из Братиславе.

Специјална награда директора фестивала припала је редитељу Живомиру Јоковићу за укупан допринос развоју српског луткарства.
Десети пут заредом Бањалука је постала средиште позоришне умјетности за дјецу.

У току пет дана, пред младом бањалучком публиком су изводила своје представе позоришта из Хрватске, Србије, Македоније, Израела, Њемачке, Словеније, Словачке и Бугарске. Гледаоци су били задивљени оним што се збивало на сцени и уживали у позоришно-луткарској магији.

"Уистину, мора се рећи да овако зналачку публику можемо ријетко гдје срести и то на најбољи начин говори да је Бањалука дубоко саживљена са својим театром, да грађани и театар не живе једни поред других него се међусобно прожимају", наводи се у саопштењу стручног жирија фестивала.

На затварању је у част награђених, у петак навече требало да наступи Позориштанце "Пуж" из Београда са представом "Себични принц". Ријеч је о комаду популарног Бранка Милићевића Коцкице, који и игра у представи, а режирала га је Милица Краљ. Овакву врсту представа "Пуж" назива поучним омнибусом.
Фестивал се одржаво под покровитељством Министарства просвјете и културе РС, града Бањалуке и Радио-телевизије РС, док је генерални покровитељ Милорад Додик, предсједник РС.

Посљедњег дана 10. међународног фестивала позоришта за дјецу "Бањалука 2011" изведена су два комада.

Малишани, који су сваки дан током трајања ове манифестације у великом броју посјећивали фестивал, имали су прилику да погледају комад "Бајка о цару и пастиру" у извођењу Позоришта лутака "Пинокио" из Земуна, те представу "Столићу, простри се" Мини театра из Љубљане.Оставите одговор