Фејзићу и болесницима са РТЦГ не пада на памет извињење за изазивање вјерске мржње лажима

Рифат Фејзовић, реис Исламске заједнице у Црној Гори, средином јануара се састао са Шефиком Џаферовићем, а 9. фебруара 2020. године, дан након састанка са Ранком Кривокапићем, лансирао је лажни спин ријечима: "освануо" крст са четири оцила на џамији у Подгорици.

четвртак, 11 фебруара, 2021 / 14:10

Да ли је то било у договору са Џаферовићем или не, сада је мање битно, али је чињеница да се лагало координисано са јавним сервисом РТЦГ и опозицијом у црногорској скупштини. Све у циљу некажњеног настављања медијске кампање против Срба у цјелини.

Након његовог твита, по Црној Гори је кренуо најновији вал антисрпске хистерије, при чему Фејзићу и другим муслиманима уопште не смета кориштење умоболног и самопотирућег термина "посрбица". Нити се тим поводом оглашавају.

Он се јавно употребљава и од стране политичара за грађане Црне Горе, који као Његош или краљ Никола Петровић, говоре за себе да су Срби. Искован је по узору на вијековима старији термин "потурица", али када би га употријебили у јавном простору за муслимане, такође српског поријекла, не би могли проћи без кривичне пријаве у ЦГ.

Реисово самодемантовање, без извињења посрбицама

Врло брзо је утврђено да предметни графит ту стоји најмање од 2016. године, али се мржња не прекида ни данас, након што је је реис Фејзић јуче сам изјавио да је погријешио. Њему на памет не пада извињење и тражење повлачења тешких ријечи које су изрекли политичари и други, а на којима се ретвитујући вијести о томе захвалио.

Он "Прихвата лични пропуст", како РТЦГ насловљава његов самодемант, али никако одговорност или извињење. Утисак да је то све урадио намјерно и свјесно након састанака са предсједником Владе ЦГ, не извире само из чињенице да крај тог графита пролази сваки дан, а баш га је тад примјетио.

Уз то, у тексту на РТЦГ који је без извињења, он своје слабо памћење у које је тешко повјеровати уз претходно наведене чињенице, правда "ретуширањем" и одбија битност сопственог тајминга за откриће топле воде на рођеној џамији:

Ретуширано реисово спиновање: Без твита о "личном пропусту"

"Примијетио сам га јер се налази преко пута улаза нових канцеларија Мешихата, а могуће и што је исти свјеже "ретуширан””, навео је Фејзић.

Он је казао да се, приликом објављивања информације, уздржао од сваког коментара и алузије на кривца, али је, како је навео, и поред тога дошло до непримјерених полемика које су, умјесто питања шта ће крст на џамији, тражиле одговор на питање од када је он ту.

(завршен цитат РТЦГ)

Сумња да је то урадио намјерно, додатно је потврђена тим да данас твита како се сусрео са координатором турске агенције ТИКА, а твит на вијест како је слагао да је графит са 4С "освануо" на џамији, није никако насловио да се зна како се самодемантује. Камоли да услиједи извињење. Чисто "Изјава реиса Фејзовића", док је писмо подршке врховног рабина у Црној Гори, са истог сајта откуд и "Изјава", коментарисао изнад линка.

Датум је изузетно битан! Посебно због оног што је речено у јавности након реисовог "осванућа" и штете коју је међунационалним односима нанио, након што се сусрео са Кривокапићем.

Тешко је, понављамо, повјеровати у његово објашњење, а сматрамо да је битно и шта ће полумјесец на споменику жртвама Покоља, односно геноцида над православним Србима у Бихаћу, које је данас излетиште и санкалиште када падне снијег?

Ако Фејзић може твитати србомрзачке пјесме Јеврема Брковића о Сарајеву, могао би мало да се огласи и о Бихаћу? Оба насељена мјеста су у Ефбиху, а не у Црној Гори, Српској или Србији. У светој књизи Инџил, једнако се учи како се зову они који "ваде трун из ока брата својега, а брвно у свом не виде".

РТЦГ и другим шириоцима вјерске мржње на лажима, ни на памет није пало да уз своју стару вијест о томе ставе назнаку да је демантовао и сам њен лансирач у етер, а посебно да назову редом све који су реаговали, па их питају да ли остају при изреченом, обзиром да је сада доказано да је то учињено за вријеме њихове власти?

На РТЦГ су одрадили оно за шта су их издресирали, од тренутка када је ова кућа изгубила српску тробојку на свом логотипу. Исто тако је ова јавна кућа извршила културни геноцид над српским народом и наслијеђем Црне Горе, потпуно истријебивши српско писмо. На неким државним установама, као што је Влада ЦГ, уз енглески језик има и српска ћирилица, а на РТЦГ је има колико и на ФТВ из Сарајева. Никако! Али зато има шиптарски језик.

Поред отпадања вилице уз силна клапуњања о "мултиетничности и мултиконфесионалности Црне Горе", ово стање није исправила ни нова "литијска" власт, што најбоље говори о положају Срба у Црној Гори данас.

Умјесто свега тога, они 11.02.2021. године, када се већ одавно зна да то није истина, објављују вијест која криви актуелну власт. РТЦГ је одавно зрела за једну добру лустрацију, почев од 1945. године:

ЛП: Удар на све

Јован Рабреновић, предсједник Одбора Либералне партије Подгорица, поручио је да је скрнављење Османагића џамије у срцу Старе Вароши и Подгорице удар вандала не само на џамију, него на све у Подгорици и Црној Гори.

"Тако је увијек било и тако ће и бити, нијеси они ни Подгорица ни Црна Гора. Наши суграђани, браћа и пријатељи нова су мета дежурних шовиниста који су, подстакнути политиком и ћутањем ове власти, добили крила и умислили да могу да раде шта год хоће некажњено. Оваквој опасној хистерији мора се стати на крај", наводи се у саопштењу.

Рабреновић истиче да је Подгорица јутемељена на култури, традицији и вјери свих њених грађана, и хришћана и муслимана и свих осталих, на међусобном уважавању и разумијевању.

"Без такве заједничке баштине нема Подгорице ни Црне Горе. Либерална партија Подгорице зато оштро осуђује овај вандализма И исписивање крстова са четири оцила по џамији и захтијевамо да се вандали одмах приведу и оштро санкционишу. Пружамо пуну подршку Мешихату Исламске заједнице и Одбору Подгорице као и имамима и вјерницима који се моле у овим џамијама у миру и слози вјековима", закључује он.

Осуда БС-а

Бошњачка странка снажно осуђује скрнављење Османагића џамије и позива грађане Подгорице и надлежне органе на чување исламских и свих других вјерских објеката и не дозволе било какав вид уништавања имовине вјерских заједница.

"Када се скрнаве богомоље, на тај начин се вријеђају сви вјерници, али и покушава нарушити међувјерски склад у Подгорици и Црној Гори. Исписивање крста са четири оцила на зиду Османагића џамије је поступак који одудара од традиције добрих међунационалних и међуконфесионалних комшијских односа у Подгорици. Од надлежних органа очекујемо информацију о предузетим мерама”, саопштено је из БС.

СНП: Надлежни да санкционишу починиоце

Социјалистичка народна партија Црне Горе најоштрије осуђује скрнављење Османагића џамије у Старој вароши, у Подгорици. Позивају надлежне органе да у најкраћем могућем року пронађу починиоце овог недјела и да их санкционишу у складу са законом.

"Подгорица је увијек била позната као град у коме су међусобно уважавање и разумијевање хришћана и муслимана његовани као посебна вриједност и тако треба да остане. Не смије се дозволити никоме да нарушава темеље нашег суживота. Сигурни смо да ће Подгорица и Црна Гора и убудуће остати изнад вјештачки продукованих подјела које насавјесни појединци покушавају да нам наметну", наводе из СНП-а.

Демократе: Институције да покажу снагу

Демократска Црне Гора најоштрије је осудила скрнављене Османагића џамије у Подгорици. И они су позвали надлежне да одмах предузму мјере из своје надлежности на проналажењу и процесуирању починилаца овог срамног чина.

"Институције у Црној Гори морају показати снагу и највећи могући степен посвећености и професионалности када је у питању заштита имовине, а нарочито вјерских објеката. То су наша културна блага која морамо чувати од свих облика угрожавања и обезбиједити највећи ниво заштите од скрнављења која су често политички мотивисана и срачуната на покушај дестабилизације грађанске, демократске у мултивјерске Црне Горе", наводе из партије.

Демократе истичу да они који скрнаве вјерске објекте или издају налоге за такве незаконите и нечасне радње, нису пријатељи државе и грађана.

"Такви се морају суочити са снажним одговором државе и њених институција и изаћи пред лице правде", закључују.

Плус бонус вијест од 11.02.2021: "Власт одговорна за националистичке графите"

Најновији националистички графити на огради Османагића џамије у подгоричком насељу Стара варош и на Хаџи-Исмаиловој џамији у Никшићу директна су одговорност актуелне власти, казали су из Црногорског покрета (ЦП).

Ту своју тврдњу ЦП образлаже ставом да Влада, како су казали, "својим нечињењем и одсуством адекватне реакције одговорни су и за досадашње и будуће изливе примитивног великосрпског национализма и нарушавање међуетничких и међуконфесионалних односа".

"Уколико постојећа Влада није способна да се институционално супростави варваризацији црногорског друштва и системом компетентности и меритокоратије изгради институције способне да спроведу владавину закона и заштите грађански мир, онда нека поднесу оставке и омогуће да нека нова већина пацификује друштво и смањи нагомилане тензије проузоковане заоштравањем свих противурјечности у посљедњих неколико мјесеци", наводи се у саопштењу ЦП-а.

Они додају да ће, како су казали, компромиси који се праве урушити и то мало институција које су мукотрпно и уз помоћ ЕУ годинама стваране.

"Таква политика ће за посљедицу имати само још веће подизање тензија и продубити још више сукобљености унутар црногорског друштва", наводи се у саопштењу.