Фејт: Рјешење за Косово и Метохију по типу Каталоније

Шеф Међународне цивилне канцеларије на Косову Питер Фејт оцијенио је да би рјешење за сјевер Косова и Метохије могла да буде аутономија слична оној какву има Каталонија у Шпанији. Бивши специјални представник ЕУ на Косову и Метохији објаснио је да је најбољи модел за трајно рјешење "Ахтисаријев план плус", којим се даје аутономија сјеверном Косову […]

субота, 10 септембра, 2011 / 16:36

Шеф Међународне цивилне канцеларије на Косову Питер Фејт оцијенио је да би рјешење за сјевер Косова и Метохије могла да буде аутономија слична оној какву има Каталонија у Шпанији.

Бивши специјални представник ЕУ на Косову и Метохији објаснио је да је најбољи модел за трајно рјешење "Ахтисаријев план плус", којим се даје аутономија сјеверном Косову по питањима као што су образовање и здравство, али којим се искључује било који облик подјеле Косова.

Фејт је за "ЕУ обзервер" рекао да Срби у БиХ и етнички Албанци у Македонији, Црној Гори и Србији пажљиво чекају да виде шта ће се следеће догодити на Косову, у случају да то може имати импликације на територијални интегритет земље у којој живе.

Он је похвалио косовске Албанце због уздржаности и савјетовао Приштину да више ради на стицању повјерења Срба.

Фејт је позвао и Еулекс да "појача активности на сјеверу" Косова, додавши да "треба да дође до хапшења људи" одговорних за недавне догађаје у том дијелу покрајине.

Он је оцијенио да је ово "одлучујући тренутак", не само за Косово и Србију него и за регион.

"ЕУ то види као финалну епизоду у дуготрајној драми која се одвијала годинама и која може да донесе трајну стабилност под условома да се води на прави начин", рекао је Фејт.