Фејсбук признао Косово

У друштвеној мрежи Фејсбук одлучили су признати Косово као државу што Косовари који годинама траже потпуну независност од Србије сматрају великим успјехом.  Иако Уједињене нације и Европска унија још увијек нису признале Косово као независну државу у постојећим границама, велико признање стигло је од највеће друштвене мреже на свијету. За грађане Косова ово представља велику […]

петак, 13 децембра, 2013 / 13:00

У друштвеној мрежи Фејсбук одлучили су признати Косово као државу што Косовари који годинама траже потпуну независност од Србије сматрају великим успјехом.

 Иако Уједињене нације и Европска унија још увијек нису признале Косово као независну државу у постојећим границама, велико признање стигло је од највеће друштвене мреже на свијету. За грађане Косова ово представља велику сатисфакцију.

Тако сада корисници Фејсбука имају опцију држављанства Косова као и опцију “чек ин” у свим дијеловима Косова. Иако нису примљени у НАТО или признати од ЕУ, млади косовски лидери похвалили су потез Фејсбука и дочекали га објеручке.

Косовски замјеник министра вањских послова, 34-годишњи Петрит Селими, казао је да је укључивање Косова на друштвене мреже био један од приоритета као и учешће на Евровизији и играње косовских клубова у Лиги првака.

"Бити признат на фудбалском терену или на интернету има далеко већи одјек од признавања некога из Брисела", казао је Селими.

Многи Косовари су до сада на листи земаља које нуди Фејсбук приликом регистрације бирали друге земље, избјегавајући Србију. Тако се 200.000 корисника Фејсбука у тој земљи изјаснило као да су из Антигве, острвске земље у Карипском мору.

Прве реакције на Фејсбуково признање Косова као државе стиле су од косовских и свјетских политичара. Косовска министарка за европске интеграције Влора Цитаку одмах је вијест објавила на Твитеру док је амбасадорка САД-а на Косову Трејси Ен Џекобсон честитала Косоварима.

Срби су на овакав потез реаговали бришући своје Фејсбук профиле, пише Њујорк Тајмс.

"Сутра ће рећи да су их признали Штрумпфови или хобити", био је један од коментара на србијанском Блицу. Други читалац је био ироничан те написао да би Србија у знак протеста требала повући свог амабасадора из Фејсбука.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *