Фејсбук признао да плаћа „прислушкиваче разговора”

Фејсбук” је ове седмице признао да плаћа спољним сарадницима да слушају и биљеже аудио-поруке корисника како би усавршио машинску транскрипцију.

субота, 17 августа, 2019 / 16:22

Иако тврди да је то радио само код оних који су дали пристанак, Блумберг пише да то није тачно. Наиме, у обавјештењу које се појави када неко почне да снима гласовну поруку у „Месинџеру” стоји да се претварање гласа у текст врши да би се усавршили алати вјештачке интелигенције, али се не помиње да ће у том процесу учествовати и „права” интелигенција. Компанија тврди да је са спорном праксом прекинула прије више од недељу дана.

Ирски повјереник за заштиту података, задужен за примјену европских закона за заштиту приватности, рекао је да ће преиспитати да ли је у овом случају прекршен закон ЕУ.

Вијест да „Фејсбукови” сарадници слушају туђе разговоре наљутила је америчке конгресмене, од којих неки одавно траже бољу заштиту приватности корисника и сматрају да није довољна казна од пет милијарди долара коју је америчка Федерална трговинска комисија (ФТЦ) прошлог мјесеца изрекла компанији Марка Закерберга.

Слушање порука би вјероватно значило и да „Фејсбук” крши споразум који је постигао са ФТЦ, јер му он забрањује да обмањује кориснике у вези с контролом приватности приступом подацима од стране трећих лица и начином прикупљања и коришћења података.

Блумберг подсјећа да се и друге технолошке компаније попут „Епла”, „Амазона” и „Гугла” ослањају на људе да би провјерили и усавршили системе вјештачке интелигенције, али да нико то не саопштава корисницима.

Борци за заштиту приватности кажу да је разумљиво да се компаније ослањају на људски надзор система јер вјештачка интелигенција још није на том нивоу да може да тумачи разговоре, али је спорно управо то што не обавјештавају кориснике.

„Гардијану” су се прије двије недеље повјерили „Еплови” контролори, признајући да у процесу надзора виртуелне помоћнице Сири често чују поверљиве здравствене информације, парове за вријеме секса или уговарање куповине дроге.

„Епл” такође није обавијестио кориснике да дио разговора које обаве са Сири шаље на обраду уговорачима широм света. Њихов задатак је да процјене одговоре које виртуелна помоћница даје, да утврде да ли су је корисници активирали свјесно или несвјесно, да ли су поставили питање на које би она требало да зна одговор итд.

Како се наводи, ти подаци се користе да помогну Сири да „боље разумије власнике”, али „Епл” није јасно ставио до знања да ће снимке, иако су анонимни (нису повезани са именом), слушати људско ухо.

Сарадници су се обратили „Гардијану” управо да би скренули пажњу на чињеницу да се виртуелни помоћници врло често несвјесно активирају и да „покупе” изузетно осјетљиве информације. Пошто се „Еплов” јавља на фразу „Хеј, Сири”, десило се да се активира у ајфону британског посланика када је у парламенту причао о Сирији. Често се случајно активира на „Епловом” паметном сату када корисник нагло подигне руку и почне било шта да прича. Контролори имају задатак да пријаве случајну активацију као технички проблем, али нема процедуре шта радити с осјетљивим снимцима.

Јелена КавајаПолитикаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *