Фејсбук избрисао "руске" и "иранске" странице за БиХ. Западњаци и даље слободно ботују

Фејсбуков Координисани извјештај о неаутентичном понашању за април 2020. објављен 5. маја наводи да је укупно осам налога, страница и група уклоњено током протеклог мјесеца због кршења политике те друштвене мреже против вањског и унутарњег уплитања.

субота, 9 маја, 2020 / 22:05

У извјештају стоји да су споменута дјеловања представљала "координиране напоре за манипулисање јавним расправама са стратешким циљем при чему су лажни налози били окосница дјеловања”, преноси БИРН БиХ.

Из овог медијског гиганта речено је да раде на заустављању координисаног неаутентичног понашања у контексту домаћих и недржавних кампања, као и дјеловања у име неког страног или владиног субјекта.

Двије од уклоњених мрежа, које потичу из Русије и Ирана, биле су усмјерене на међународна питања и покушавале су се умијешати у Босни и Херцеговини, Мађарској и Србији, наводи се у извјештају.

Што се тиче Русије, фејсбук је уклонио 46 страница, 91 налог, двије групе и један налог на Инстаграму "због кршења политике против страног уплитања које подразумијева координисано неаутентично понашање у име неког страног субјекта”.

Истиче се да ове активности нису потекле само из Русије, него и из регије Донбаса у источној Украјини и са полуострва Крима (за кога Глас Америке тврди да је "анектиран од стране Русије").

Људи који су стајали иза њих објављивали су на руском, енглеском, њемачком, шпанском, француском, мађарском, српском, грузијском, индонезијском и персијском, фокусирајући се на велики број регија широм свијета.

"Појединци који су стајали иза ових радњи ослањали су се на комбинацију аутентичних, дуплих и лажних налога, од којих су многи раније били откривени и онеспособљени од стране наших аутоматизираних система.

"Користили су лажне налоге за објављивање свог садржаја и вођење група и страница представљајући се као независни информативни субјекти у циљаним регијама”, пише у извјештају, те се додаје да су те мреже постављале објаве о геополитичким и локалним вијестима укључујући теме попут војног сукоба у Украјини, грађанског рата у Сирији, анектирања Крима, НАТО-а, избора у САД-у, а однедавно и пандемије коронавируса. ​

Истрага коју је провео Фејсбук довела је у везу те активности с особама у Русији и Донбасу, као и са двије медијске куће на Криму и то ЊузФронт и СаутФронт.

Након објаве извјештаја СаутФронт је оповргнуо тврдње да је пружао обмањујуће покривање пандемије коронавируса наводећи да не дјелује са Крима, те називајући све то "безочним лажима”.

Укупан износ од 3.150 долара потрошен је на огласе на Фејсбуку и Инстаграму, а плаћање је углавном извршено у америчким доларима, руским рубљама и еврима, додаје се у извјештају.

Фејсбук је такође уклонио 118 страница, 389 налога, 27 група и шест налога на Инстаграму који потичу из Ирана.

Ова активност била је усмјерена на велики број земаља у цијелом свијету, укључујући Алжир, Бангладеш, Босну, Египат, Гану, Либију, Мауританију, Мароко, Нигерију, Сенегал, Сиера Леоне, Сомалију, Судан, Танзанију, Тунис, САД, Британију и Зимбабве.

Како се наводи у извјештају, ови рачуни "су понекад вршили пренамјену садржаја иранских државних медија, а објављивали су првенствено на арапском, бенгалском, српском и енглеском и то о геополитичким и локалним вијестима релевантним за сваки регион укључујући теме попут грађанског рата у Сирији, протеста познатих као Арапско прољеће, напетости између Либије и Турске, критиковања умијешаности Саудијске Арабије на Блиском истоку и у Африци, дјеловања Ал-Каиде у Африци, покрета Окупирај у САД-у, критизирања америчких политика на Блиском истоку и избора у САД-у 2012”.

Што се тиче појединаца који стоје иза овог координираног дјеловања, истрага коју је провео Фејсбук открила је везе са државном Радиотелевизијском корпорацијом у Ирану.

Преосталих шест мрежа налога, страница и група које су такође уклоњене имале су сједишта у САД-у, Грузији, Мијанмару и Мауританији, а циљна публика било је домаће становништво у њиховим земљама.

Фејсбук је уклонио укупно 732 налога, 793 странице, 200 група и 162 налога на Инстаграму. У извјештају се наводи да су они такође ширили дезинформације о пандемији ЦОВИД-19.

"Све мреже које смо укинули (…) у априлу направљене су прије почетка пандемије ЦОВИД-19. Међутим, видјели смо људе који стоје иза тих кампања како опортунистички користе објаве у вези са коронавирусом међу многим другим темама како би привукли публику и усмјерили људе на њихове странице или интернетске странице ван наше платформе.”

"Већина мрежа које смо укинули овог мјесеца још увијек је покушавала повећати своју публику, или је велики дио учетвовања на њиховим страницама остварен са њихових властитих налога”, стоји у извјештају.