фДИ Магазин: Нови антисрпски и неписмени бисер Владе Српске

Представник Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Владе примио је у Кану награду којом је Српска сврстана у 10 малих регија будућности за 2018/2019. годину, за стратегију привлачења страних улагања.

среда, 14 марта, 2018 / 14:39

Сасвим је сигурно да је неки генијалац за потрошњу народног новца, лобирао парама свих грађана да се овакве небитне и наручене награде додијеле, а да ми још платимо неком да скокне до Кана и проведе се о нашем трошку примајући је. Но, велики „чувари“ Српске која их храни и економије која их брани, упорно се стиде свог језика.

За разлику од прошле Фронталове реакције на ову вијест, умне и писмене главе у Влади Српске, задужене да троше паре свих грађана на своје плате и оваква бесмислена лобирања, свега су напредовали у једној ријечи: Фајненшл Тајмс.

Прошли пут је и то морало бити написано енглеским. Овај пут, неким мистичним чудом, то није случај. Стога је то преседан из више разлога!!!

Као прво, показује да се и прошли пут без икаквих тешкоћа могло написати својим језиком име некаквог часопишчића. Није нико добио отказ због кориштења српске азбуке код Фајненшл тајмс, а није забиљежен ни земљотрес, поплава или нека друга катаклизма.

Као друго – поставља се питање до које мјере су у Влади РС портпароли неписмене полтрончине, злочинци према свом језику и народу, кад се неке ствари опет просто не могу написати српским језиком?! Ваљда је то неки неопростив гријех, да користите свој језик и писмо. фДИ Магазин је за њих и даље полубожанског досега, односно „аутрича“, а да ником није јасно зашто?

Но, то ћете већ видјети означено подебљаним словима у тексту, који изузев тога доносимо без икаквих измјена:

Еф-ди-ај (са нагласком на „ај“, а може и „јој“)

Додјелу награда европских градова и регија будућности као локација за стране инвестиције је организовао fDI Magazine (Часопис за директне стране инвестиције), који издаје Фајненшл Тајмс. Подаци су прикупљени за 489 локације (градова у регија) у пет категорија: економски потенцијал, трошковна ефикасност, људски капитал, инфраструктура и пословно окружење. Поред тога, оцјењивана је и шеста категорија, стратегија привлачења страних улагања. У овој категорији биране су најбоље локације за инвестирање између 146 апликација.  fDI Magazine, који издаје Фајненшл Тајмс има 15.284 активних корпоративних читатеља и информише доносиоце одлука о најновијим промјенама на глобалној инвестиционој мапи. Покренут 2001. године, fDi Magazine је основан са циљем да буде водећи наслов за пословање у условима глобализације.

Ова награда реномираног часописа представља значајну промоцију Републике Српске на међународној мапи локација за инвестирање и резултат је континуираних активности које Министарство за економске односе и регионалну сарадњу спроводи у сарадњи са другим министарствима Владе Републике Српске и јединицама локалне самоуправе. Признања су у својим категоријама добили и градови Бијељина и Зворник (за трошковну ефикасност) и Приједор (за трошковну ефикасност и стратегију), које су чланице Сарадничке мреже Министарства.

Путем Сарадничке мреже спроводи се програм постинвестиционе подршке инвеститорима, који има за циљ отклањање препрека у пословању и подстицање постојећих инвеститора на реинвестирање. Поред овог програма, системски се спроводе и други програми привлачења страних инвестиција, као што су кампање циљаног привлачења инвестиција (тзв. outreach), те промотивне активности путем представништава Републике Српске у иностранству, кроз електронске медије (портале www.investsrpska.netwww.regodobrenja.net), те директну подршку свим заинтересованим инвеститорима путем Министарства и кроз Савјет за стране инвеститоре Републике Српске.1 КОМЕНТАР

  1. Ова трагикомедија у извођењу „Драмске аматерске kazališne skupine“ , на челу са ravnateljicom „Drugaricom namicateljicom znanja“ , је за рубрику : „Култура“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *