ФБиХ: Због загађености ограничити кретање на отвореном

У вријеме повећане загађености ваздуха, која је највећа у Зеници, Сарајеву и Тузли, потребно је што је могуће више ограничити кретање дјеце, хроничних болесника, али и здравих људи на отвореном простору, нарочито у јутарњим и ноћним часовима. Уколико је немогуће избјећи кретање на отвореном, пожељно је шалом покрити уста и нос да би се бар […]

четвртак, 26 децембра, 2013 / 08:18

У вријеме повећане загађености ваздуха, која је највећа у Зеници, Сарајеву и Тузли, потребно је што је могуће више ограничити кретање дјеце, хроничних болесника, али и здравих људи на отвореном простору, нарочито у јутарњим и ноћним часовима.

Уколико је немогуће избјећи кретање на отвореном, пожељно је шалом покрити уста и нос да би се бар дјелимично ублажио штетни утицај лебдећих честица и чађи, изјавила је Срни Аида Вилић-Шврака из Одјељења за хигијену и здравствену екологију Завода за јавно здравство Федерације БиХ.

Она је указала да је потребно у вријеме повећане загађености ваздуха конзумирати што више свјежег воћа и поврћа, као и топлих напитака, те сваки викенд искористити за боравак на чистом ваздуху, односно на планинама.

"Дјеци и хроничним болесницима посебно се препоручује одлазак на планину или море у вријеме епизода повећане загађености ваздуха. У случају да осјете погоршање здравља, хронични болесници морају бити под сталном контролом љекара", истакла је Вилић-Шврака.

Она је рекла да је ваздух дефинитивно најзагађенији у Зеници и Сарајеву, а трећи град по загађености у ФБиХ је Тузла.

Посљедњих десетак дана је веома изражено аерозагађење у Сарајеву и Зеници. Просјечне дневне вриједности полутаната вишеструко премашују дозвољене вриједности чиме је здравље становништва веома угрожено.

"Код људи аерозагађење најчешће изазива надражај и упалу дисајних путева – акутни бронхитис који прати отежано дисање и кашаљ, што је нарочито опасно за дјецу и хроничне болеснике. Дуготрајно загађење ваздуха може довести до развоја хроничног бронхитиса, астме, емфизема, па и рака плућа", истакла је Вилић-Шврака.

Смог или токсична магла има најштетнији утицај на здравље људи, јер представља мјешавину дима и сумаглице. То су комплекси гасова загађивача и аеросола који изазивају јаку иритацију слузокожа.

"Онечишчиваћи ваздуха често изазивају сличне ефекте. Сумпор-диоксид и формалдехид узрокују иритацију очију, носа и грла и повећавају отпорност пролазу ваздуха у горњем дијелу дисајног система. Азотни оксид и угљенмоноксид умањују способност хемоглобина да преноси кисеоник, чиме се додатно погоршава здравствено стање срчаних и осталих хроничних болесника", истакла је Вилић-Шврака.Оставите одговор