ФБиХ: Протест пољопривредника

Удружења пољопривредника из Федерације БиХ одржаће у понедјељак, 8. августа, протест пред зградом федералне Владе, те блокирати граничне прелазе Изачић, Орашје и Дољани, како би указали на потребу хитног ријешавања питања буџетских подстицаја за пољопривреднике у 2010. и 2011. године. Предсједник Савеза општинских удружења пољопривредника Унско-санског кантона Хусеин Селимовић рекао је Срни да се на […]

недеља, 7 августа, 2011 / 09:09

Удружења пољопривредника из Федерације БиХ одржаће у понедјељак, 8. августа, протест пред зградом федералне Владе, те блокирати граничне прелазе Изачић, Орашје и Дољани, како би указали на потребу хитног ријешавања питања буџетских подстицаја за пољопривреднике у 2010. и 2011. године.

Предсједник Савеза општинских удружења пољопривредника Унско-санског кантона Хусеин Селимовић рекао је
Срни да се на протест пред Владом, који ће почети у 10.00 часова, очекује долазак око 3 000 пољопривредника, а за исти дан заказана је и ванредна сједница федералне Владе о исплати дугујућих подстицаја за животињску и биљну производњу.

"Влада ФБиХ има озбиљне намјере да одобри наше захтјеве и да се коначно крене са исплатама подстицаја. Међутим, не можемо бити сигурни шта ће се дешавати на сједници", рекао је Селимовић.

За најодговорнијег за тренутну ситуацију у вези са исплатом подстицаја Селимовић сматра ресорног министра Јерка Иванковића-Лијановића, наводећи да "одређене ствари не разумије или неће да разумије".

Селимовић тврди да ће пољопривредници, уколико Влада ФБиХ не дође до рјешења, кренути са блокадом и осталих граничних прелаза.

Пољопривредници ФБиХ траже исплату подстицаја из 2010. према Програму новчане подршке из те године, ревизију и стављање ван снаге Програма новчане подршке за 2011. године хитно сазивање ванредних сједница оба дома Парламента ФБиХ због проблема у пољопривреди и доношење заштитних цијена за млијеко и пшеницу.

Из федералних удружења и савеза пољопривредника раније су истакли да не могу прихватити Програм подстицаја за 2011. који је усвојила Влада, јер је у супротности са Законом о подстицајима, Стратегијом развоја пољопривреде и "здравом памећу".