ФБиХ иде у преговоре са Шелом, за истраживање нафте 700 милиона

Влада ФБиХ у наредних неколико дана требала би објавити међународни тендер за избор стручног консултанта за пружање услуга у вођењу преговора за додјелу уговора о концесији за истраживање и експлоатацију нафте на подручју ФБиХ, потврдио је Ердал Трхуљ, министар енергије, рударства и индустрије. Ријеч је о избору консултантске фирме која би у преговоре о додјели […]

четвртак, 9 јануара, 2014 / 21:18

Влада ФБиХ у наредних неколико дана требала би објавити међународни тендер за избор стручног консултанта за пружање услуга у вођењу преговора за додјелу уговора о концесији за истраживање и експлоатацију нафте на подручју ФБиХ, потврдио је Ердал Трхуљ, министар енергије, рударства и индустрије.

Ријеч је о избору консултантске фирме која би у преговоре о додјели концесије за нафту требала кренути с британско-холандском фирмом "Шел", која је већ раније исказала интерес за тражење и експлоатацију нафте на подручју Динарида. „Шел" је у овај пројект спреман уложити око 700 милиона долара.

"Већ је именована комисија која је задужена да припреми сву потребну документацију за расписивање јавног позива и колико знам, све је већ у завршној фази. У наредним данима све би требало бити готово како би тендер био и расписан" – рекао је Трхуљ.

Оцијенио је овај пројект као стратешки важан посао за ФБиХ, али и цијелу државу. Појаснио је да су у „Шелу" спремни тражити нафту и на подручју Републике Српске.

"Челни људи ‘Шела’ желе успоставити сарадњу и с руководиоцима из РС. То ће се десити врло брзо. Ово је, једноставно, велики пројект и велики улог за цијелу државу" – сматра Трхуљ.0 КОМЕНТАРА