ФБиХ: Губитак 200 милиона КМ годишње

САРАЈЕВО – Федерација БиХ губи око 200 милиона КМ годишње због неконзистентне примјене Закона о концесијама, лоше праксе или кашњења у реализацији, процјена је Комисије за концесије ФБиХ која је потврђена и у извјештају Канцеларије за ревизију институција ФБиХ.  У овом ревизорском извјештају наводи се да од 2002. до 2009. године у ФБиХ нису остварени […]

уторак, април 12, 2011 / 11:30

САРАЈЕВО – Федерација БиХ губи око 200 милиона КМ годишње због неконзистентне примјене Закона о концесијама, лоше праксе или кашњења у реализацији, процјена је Комисије за концесије ФБиХ која је потврђена и у извјештају Канцеларије за ревизију институција ФБиХ.

 У овом ревизорском извјештају наводи се да од 2002. до 2009. године у ФБиХ нису остварени ефекти од концесија, јер нема закључених концесионих уговора.

У истом периоду на нивоу кантона у буџете је уплаћено концесионих накнада од 25 милиона КМ.

У ФБиХ није проведена ниједна тендерска процедура за додјелу концесија, па стога власти нису ниједну ни додјелиле.

Власти нису у потпуности развиле политику и стратегију управљања концесијама, нити поједноставиле процедуре.

На основу дјелимичних података, ревизори су утврдили да је у кантонима за седам година само трећина додјељених концесија и реализована.

Ревизори тврде да постојећи систем оставља простор за нелегално кориштење природних и других ресурса, а инвеститори одустају или одабиру друге локације за улагања, што додатно уништава економију, привреду и ратвој инфраструктуре у БиХ.

Само на основу података о експлоатацији минералних сировина за 2008. годину процијењено је да у овој области кантони нису наплатили годишње концесионе накнаде од око три милиона КМ.

Ревизори наглашавају да су годишњи губици већи него што је процијењено због постојања више од 10 нелегалних каменолома у ФБиХ, који раде без одобрења и потписаних уговора о концесијама и не плаћају никакве накнаде.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *