ФБИ упозорава: Паметни телевизори вас могу шпијунирати

Паметни телевизори постали су веома популарни последњих година, не само због могућности које пружају, већ и због тога што је све више произвођача који нуде такве уређаје па су и њихове цијене све ниже.

субота, 7 децембра, 2019 / 14:24

Паметни телевизори се повезују са интернетом. Омогућавају вам да користите популарне сервисе и апликације. Многи такође имају микрофоне за оне који су превише лијени да посегну за даљинским управљачем – довољно је да свом паметном телевизору кажете да желите да промијените канал или да појачате јачину звука, и он ће то урадити умјесто вас.

Многи новији паметни телевизори имају уграђене камере. У неким случајевима оне се користе за препознавање лица, тако да паметни телевизор зна ко га гледа, па сходно томе може да предложи одговарајуће програме. На тржишту су и уређаји који вам омогућавају да разговарате са вољеним особама које су далеко од вас.

Све ово звучи сувише добро да би било без мана. Они који размишљају о куповини паметног телевизора, могли би да послушају савјете ФБИ који је упозорио да куповина паметног телевизора није тако једноставна ствар због безбједносних ризика повезаних са таквим производима.

Осим што "вас произвођач телевизора и програмери апликација могу прислушкивати и гледати", и хакери могу помоћу паметног телевизора ући у ваш дом и потом приступити другим уређајима попут вашег закључаног рачунара. А ако је телевизор опремљен микрофонима и камерама, сценарио може бити и гори, упозорава ФБИ.

"Хакери могу преузети контролу над вашим незаштићеним телевизором. Они могу да мијењају канале, играју се јачином звука и приказују вашој дјеци неприкладне видео снимке. У најгорем случају, они могу укључити камеру и микрофон телевизора у вашој спаваћој соби и шпијунирати вас", објашњава ФБИ.

ФБИ је дао низ препорука на тему заштите.

Најприје, морате познавати функције вашег паметног телевизора али и како да управљате њима. Потражите на интернету број модела телевизора који желите да купите или који већ користите, са кључним ријечима "микрофон”, "камера”, "приватност”.

Немојте зависити од подразумијеваних безбједносних поставки. Промијените лозинку ако можете, а ако знате како, искључите микрофоне, камере и прикупљање података ако је то могуће. Ако их не можете искључити, размислите да ли сте спремни да ризикујете куповином тог модела или коришћењем те услуге.

Ако не можете да искључите камеру, залијепите црну траку преко камере.

Провјерите да ли и како произвођач испоручује сигурносна ажурирања за уређај.

Провјерите политику приватности произвођача телевизора и стриминг сервиса који користите. Провјерите које податке прикупљају, како их чувају и шта са њима раде, препорука је ФБИ.1 КОМЕНТАР