"Фауст" Александра Сокурова највећи кандидат за "Златног лава"

Највјероватнији кандидат за "Златног лава" на 68. Венецијанском филмском фестивалу је филм истакнутог руског режисера Александра Сокурова "Фауст". Нови филм Сокурова рађен по познатој драмској поеми Јохана Волфганга Гетеа приказан је 8. септембра, претпосљедњег дана престижне филмске смотре. "Филм Александра Сокурова публика је чекала са нестрпљењем и примила врло бурно", рекао је за "Глас Русије" […]

субота, 10 септембра, 2011 / 07:54

Највјероватнији кандидат за "Златног лава" на 68. Венецијанском филмском фестивалу је филм истакнутог руског режисера Александра Сокурова "Фауст".

Нови филм Сокурова рађен по познатој драмској поеми Јохана Волфганга Гетеа приказан је 8. септембра, претпосљедњег дана престижне филмске смотре.

"Филм Александра Сокурова публика је чекала са нестрпљењем и примила врло бурно", рекао је за "Глас Русије" руски филмски критичар Валерије Кичин, који је и сам присуствовао венецијанској премијери "Фауста" .

Према његовим ријечима, публика је гледала филм у напетој тишини, а финални аплауз није престајао ни током дугачке одјавне шпице на екрану, што се ријетко дешава.

"Фауст" је завршни четврти дио филмске тетралогије коју је Александар Сокуров посветио истраживању природе власти. Јунаци претходна три филма – "Молох", "Теле" и "Сунце" – били су диктатори 20. вијека – Хитлер, Лењин и јапански цар Хирохито.

Сокуров сматра да је Фауст, такође, био историјска личност, о којој су од 16. вијека почеле да се испредају легенде, преувеличавајући притом улогу непостојећег "кушача људског рода".

"Такозвана ђавоља сила само је покушај да се између човјека и Бога постави неки лик који би се послије могао оптужити за све људске проблеме", рекао је Сокуров, објашњавајући замисао свог филма.

Према његовом убјеђењу, све је у човјеку и нема ничега ван граница човјека. "Сва одговорност је у човјеку, све невоље су у човјеку, нема никаквог ђавола, све се обавља човјековим рукама. Људи треба да обрате пажњу на то да нема доње границе – она још није одређена – докле би човјек могао да падне", каже Сокуров.

Филм је снимљен на њемачком, Гетеовом језику, и у њему играју њемачки глумци.

"Гете је неостварив без њемачког језика. Мислим да ни Пушкина, ни Достојевског, ни Толстоја, можда ни у Русији не би било у оном облику у којем их познајемо да није било те `летвице` – Гетеовог `Фауста`", сматра Сокуров.

Да ли ће филм Александра Сокурова подићи летвицу 68. Међународног филмског фестивала биће јасно већ данас кад ће жири донијети одлуку.Оставите одговор