Фармленд поред милионских подстицаја у губитку шест милиона КМ

Говедарска фарма Фармленд из Нове Тополе, којој је Влада РС у протеклим годинама дала милионске подстицаје и кредите, завршила је прошлу годину са губитком од 6,2 милиона марака. „Фармлeнду“ су од 11. марта ове године блокирани сви рачуни у банкама, сазнаје пословни портал Капитал. Из финансијског извјештаја овог предузећа, који је објављен на сајту Бањалучке […]

четвртак, 17 марта, 2016 / 21:20

Говедарска фарма Фармленд из Нове Тополе, којој је Влада РС у протеклим годинама дала милионске подстицаје и кредите, завршила је прошлу годину са губитком од 6,2 милиона марака.

„Фармлeнду“ су од 11. марта ове године блокирани сви рачуни у банкама, сазнаје пословни портал Капитал.

Из финансијског извјештаја овог предузећа, који је објављен на сајту Бањалучке берзе, видљиво је да су лани приходи Фармланда драстично смањени у односу на 2014. док су расходи повећани.

Укупни приходи у 2015. су износили 9,4 милиона марака, док су годину раније били 15 милиона марака. С друге стране, расходи су лани износили 15,6 милиона марака, док су у 2014. били 14,7 милиона марака.

У 2015. су повећане и укупне обавезе „Фармлeнда“ и то за око пет милиона марака. Укупне обавезе лани су износили 33,5 милиона, а годину раније 28,6 милиона марака. Већи дио обавеза, односно 22,1 милиона КМ односи се на дугорочне, док краткорочне износе 11,4 милиона марака.

„Фармленд“ је у прошлој години смањио број радника за 20 и на крају 2015. је запошљавао 102 радника. „Фармаланд“ је 2014. годину завршио у плусу од 324.619 КМ.

Влада субвенционише „Фармлeнд“, ИРБ дијели кредите

„Фармланд“ је годинама један од највећих корисника подстицаја Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а само у прошлој години исплаћено им је близу 1,5 милиона КМ подстицја.

„Према подацима Агенције за аграрна плаћања РС, која врши исплату подстицаја, „Фармленду“ је у 2015. години исплаћено укупно 1.49 милиона КМ подстицаја, од чега је 1,39 милиона КМ премија за млијеко, а 100.000 КМ за набавку основног стада – стеоне јунице“, наведено је у допису Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Поред тога, „Фармлeнд“ је добио и два кредита Инвестиционо-развојне банке РС у укупном износу од 17,8 милиона марака.

Први кредит у износу од три милиона КМ „Фармлeнду“ је одобрен 2009. године из линије кредити за пољопривреду, на девет година уз грејс период од двије године.

Други кредит у износу од 14,8 милиона КМ ИРБ је „Фармлeнду“ одобрила крајем 2013. године и то без финансијског посредника. Кредит је одобрен на 10 година уз грејс период од двије године.

„Фармлeнд“ има неизмирених пореских обавеза, а према посљедњем списку пореских дужника из новембра 2015., који је објављен на сајту Пореске управе РС“, дуговао је 817.869 марака. 0 КОМЕНТАРА

  1. Ово ме вратило у вријеме када сам имао много времена за кафану.
    Била је екипа која је пљачкала банке,путем лажних папира узимали су велике своте кредита. Тада се још није знало да то раде,али када одраде посао и узму кеш дођу у кафану споје столове и тада су настајала незаборавна весеља.
    Док нису пали,…..

Оставите одговор