Фамос чека три милиона КМ из ИРБ-а

Након што је Влада РС прошле седмице подржала поступак реструктурирања "Фамоса” из Источног Сарајева, у овој фирми очекују да би им већ до петка Инвестиционо-развојна банка (ИРБ РС) могла одобрити три милиона КМ вриједан кредит. “Овај кредитни износ би према плану производног реструктурирања ‘Фамоса’ требало да буде искориштен за осавремењавање опреме фабрике и за измирење […]

понедељак, 1 октобра, 2012 / 12:08

Након што је Влада РС прошле седмице подржала поступак реструктурирања "Фамоса” из Источног Сарајева, у овој фирми очекују да би им већ до петка Инвестиционо-развојна банка (ИРБ РС) могла одобрити три милиона КМ вриједан кредит.

“Овај кредитни износ би према плану производног реструктурирања ‘Фамоса’ требало да буде искориштен за осавремењавање опреме фабрике и за измирење дијела обавеза према банкама, добављачима, али и радничким платама”, рекао је Ристо Дабић, директор “Фамоса”.

Кредит би требало да буде дио финансијског производног реструктурирања кроз који ова фабрика пролази. Наиме, ова већински државна фирма посљедњих годину дана пролази кроз програм реструктурирања производње с циљем чишћења имовинско-правних односа у предузећу.

Дабић очекује да ће уплив новог новца створити услове за реализацију нових пословних уговора, додајући како се нада позитивном кредитном исходу.

“Један од кључних услова за добијање кредита било је рјешавање имовинско-правних односа у предузећу. Тај проблем смо успјешно ријешили, а наш сљедећи корак је финансијско реструктурирање које би требало да подразумијева претварање обавеза предузећа у акције”, рекао је Дабић.

Он је прецизирао да дуговања “Фамоса” према држави након отписа камата износе око осам милиона, те да је у ранијим преговорима с представницима Владе РС предвиђено њихово претварање у акције. Кредит би требало да буде дио финансијског производног реструктурирања

“До краја ове године у фирми ће у потпуности бити спроведена организациона, финансијска и производна реорганизација након које би ‘Фамос’ у потпуности требало да постане самоодржив”, рекао је Дабић.

Дабић је подсјетио да је пословање компанија средином прошле године погођено губитком 40 одсто сјеверноафричког тржишта, због чега су се “у ходу престројавали” на друга тржишта.

“Сада око 60 одсто свог програма извозимо у Њемачку, док имамо и веома значајне партнере у Турској и Србији”, рекао је Дабић.

“Фамос” тренутно запошљава 270 радника. Основна дјелатност предузећа је производња мотора, мјењача и компонената мотора и мјењача за привредна возила. Услужна дјелатност фирме је ремонт мотора и мјењача, услуге алатнице и малопрерађивачке услуге.

Зелено свјетло пласмана кредита за “Фамос”, а у оквиру програма производно-финансијског реструктурирања ове фирме, на прошлоседмичној сједници дала је и Влада РС.

Из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС потврдили су да су задовољни досадашњим током реструктурирања фирме, те да су стечени услови за спровођење процедуре одобрења ИРБ-овог кредита “Фамосу”.

Влада РС је у новембру прошле године дала интервентну помоћ “Фамосу” од 600.000 КМ, а на име уплате отпремнина радницима који су одлазили у пензију, те за покривање финансијских издатака овог предузећа.