Фајонка ће шетати на паради и каже да без тога нема ЕУ

Прајд је предуслов за толерантно друштво и драго ми је што ћу бити у прилици да Београђане подржим на Паради, изјавила је посланица Европског парламента Тања Фајон која је потпредсједница међугрупе у ЕП за подршку ЛГБТ правима.

субота, септембар 17, 2016 / 17:12

Прајд је предуслов за толерантно друштво и драго ми је што ћу бити у прилици да Београђане подржим на Паради, изјавила је посланица Европског парламента Тања Фајон која је потпредсједница међугрупе у ЕП за подршку ЛГБТ правима.

Она је за "Данас" истакла да је овај напредак када је у питању дух једног града, народа, отвореност и спремност да се прихвати другације, "у самом је срцу европских интеграција и градења толератног и модерног друштва 21. века.

"Важно је да се Парада одржава сваке године, не смемо да заборавимо да то није нешто што се подразумева у земљама региона. Исто тако, не смемо да заборавимо кроз шта су све припадници ЛГБТ заједнице морали да проду да би се сада несметано шетали улицама Београда", рекла је Фајон.

Посланица Напредне алијансе социјалиста и демократа у Европском парламенту током посете Београду говориће и на скупу "Белграде Приде Форум".

Када је реч о напретку Србије у преговрима са ЕУ Фајон је изразила очекивање да ће до краја године бити отворена још нека поглавља. "Тренутно су отворена цетири поглавља. Надам се да це до краја године бити отворено још, медутим, морам да напоменем да је много важније од тога да се правила и закони који су усвојени у оквиру преговарања о одреденом поглављу заиста и поштују", указал је Фајон.

Она је поводом предстојецег Извештаја Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ рекла да очекује да це препознати напредак који је Србија остварила и да це, у исто време, упозорити на све оне домене где је потребан додатан рад и труд.

"Извештаји о напретку земаља које теже да се прикљуце Европској унији су, у неку руку, огледало, односа измеду одредене земље и ЕУ у једној години. Они оцењују каква је динамика напретка у овом комплексном и дуготрајном процесу уводења законодавства ЕУ, приближавања европским стандардима и преузимања европских вредности.

Србија остварује знацајан напредак и важан је партнер ЕУ како за стабилизацију и процес помирења у региону тако и за заједницко суоцавање са захтевним изазовима будуцности – борба против тероризма, миграције, климатске промене…", оценила је Фајон. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *