Фајон: Укинули смо визе, сад будите одговорни

БРИСЕЛ- Извјестилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон изјавила је да је ЕУ испунила обећање и укинула визе БиХ, а сада је и на грађанима да безвизни режим користе одговорно. Фајонова је рекла да је сада најважније да грађани БиХ схвате да безвизни режим не значи могућност добијања азила, нити је то карта за […]

петак, 12 новембра, 2010 / 18:20

БРИСЕЛ- Извјестилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон изјавила је да је ЕУ испунила обећање и укинула визе БиХ, а сада је и на грађанима да безвизни режим користе одговорно.

Фајонова је рекла да је сада најважније да грађани БиХ схвате да безвизни режим не значи могућност добијања азила, нити је то карта за добијање боравишне дозволе, те истакла да визе поново могу бити уведене ако буде злоупотреба.

"Визна либерализација значи могућност да људи са биометријским пасошима путују у земље шенгена и остану тамо до три мјесеца. Ако буде било злоупотреба, постоји могућност да поново дође до увођења виза. То би грађане довело у веома тешку и озбиљну ситуацију. То никако не желимо да се деси", рекла је Фајонова за "Независне новине".

Она је нагласила да је Словенија сигурно била међу највећим заговорницима визне либерализације за све грађане западног Балкана, а кроз цијели процес је, такође, снажно помагао Европски парламент.

Наравно, каже она, било је и оних земаља које су биле мање или више скептичне, али када је БиХ испунила све критеријуме из мапе пута нико више није имао аргументе да ускрати подршку визној либерализацији, јер да су те земље гласале против визне либерализације, озбиљно би нарушиле кредибилитет ЕУ.

"Разумијем њихову забринутост да би се могли суочити са повећаним бројем азиланата, али исто тако знам да су власти БиХ и Албаније одлучне да на најбољи начин информишу људе шта значи одговорно кориштење визне либерализације. Али, на крају, сви су једногласно подржали укидање виза. Људи коначно могу слободно да путују и то је оно што је најважније", истакла је Фајонова.Оставите одговор