Фајон: Шенген неће бити угрожен

Члан Комитета за грађанске слободе и правду Европског парламента Тања Фајон сматра да Шенгенски споразум неће бити угрожен упркос настојањима неких држава Евроске уније за његову радикалну измјену. "Сигурна сам да Шенгенски споразум неће бити угрожен захтјевима за његовом радикалном измјеном, мада је неспорно да ће о овој теми бити још пуно расправа и у […]

недеља, мај 15, 2011 / 11:02

Члан Комитета за грађанске слободе и правду Европског парламента Тања Фајон сматра да Шенгенски споразум неће бити угрожен упркос настојањима неких држава Евроске уније за његову радикалну измјену.

"Сигурна сам да Шенгенски споразум неће бити угрожен захтјевима за његовом радикалном измјеном, мада је неспорно да ће о овој теми бити још пуно расправа и у Савјету министара, Европској комисији као и Европском парламенту", изјавила је Фајон новосадски "Дневник".

Она сматра опасном и апсурдном сваку расправу о радикалној ревизији Шенгенског споразума.

"Свака расправа о промјени шенгенских правила је опасна и апсурдна. Слобода кретања представља темељ људског друштва и било би потпуно погрешно да сад све рушимо због неколико хиљада имиграната и неколико популистичких политика унутар Европске уније", каже Фајонова.

Средином протекле недеље већина министара унутрашњих послова ЕУ, њих 15 од 27, сагласила се да је потребна радикална измјена Шенгенског споразума, као и враћање контроле система националних пасоша.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *