Фајгељ поново пријети, полиција поново приводи

Бивши директор Културног центра Новог Сада Андреј Фајгељ приведен је јуче у полицију ради саслушања због објава на "Твитер" профилу и снимка на "Јутјубу" у којем је пријетио смрћу заштитнику грађана Саши Јанковићу, након чега је пуштен на слободу, јавио је РТС. Фајгељ је рекао да је био у полицији на информативном разговору и да […]

недеља, 28 фебруара, 2016 / 07:43

Бивши директор Културног центра Новог Сада Андреј Фајгељ приведен је јуче у полицију ради саслушања због објава на "Твитер" профилу и снимка на "Јутјубу" у којем је пријетио смрћу заштитнику грађана Саши Јанковићу, након чега је пуштен на слободу, јавио је РТС.

Фајгељ је рекао да је био у полицији на информативном разговору и да му није одређено задржавање, нити су му одузета средства за рад.

О даљем току овог случаја одлучиће Тужилаштво за високотехнолошки криминал, које процесуира кривична дјела која су извршена преко интернета, односно друштвених мрежа.

Андреј Фајгељ, један од оснивача "Треће Србије", пријетио је Јанковићу у вези са његовим ставом о обавезној вакцинацији дјеце и њиховом одузимању уколико родитељи одбију вакцинисање.

Он је на "Твитеру" написао: "Јанковићу, морам нешто да Вам кажем. Па нек` долази полиција. Али морам. Ако мени одузмете дете, убићу вас!".

Фајгељ се у снимку противи и казни од 150.000 динара за родитеље који не желе да вакцинишу дјецу.

Премијер Србије Александар Вучић осудио је пријетње смрћу које је Фајгељ упутио Јанковићу, преносе београдски медији.

"Најоштрије осуђујем страшне и примитивне претње које је Фајгељ упутио заштитнику грађана", објавио је Вучић на свом Твитер налогу.

"Српска лига" раније је затражила хитно пуштање на слободу Фајгеља и позвала власт Александра Вучића да престане да спречава грађане да износе мишљење о основним људским правима и слободама.

Фајгељ је хапшен и крајем новембра прошле године, под оптужбом да је позивао на рушење уставног поретка.

Он је тада у видеу на "Јутјубу" критиковао власт у Србији због Бриселских преговора и сарадње са НАТО, позвавши да се револуцијом промијени стање у земљи.