Евростат: БиХ потребан попис

БИЈЕЉИНА – Стручњаци у Републици Српској сагласни су са Евростатом да би било најбоље када би попис становништва у БиХ могао да буде обављен ове године у цијелој земљи, али напомињу да је попис само у Српској, уколико га не буде у БиХ, неопходан за стратегијске и развојне планове. У Евростату је речено да ЕУ […]

четвртак, фебруар 10, 2011 / 12:07

БИЈЕЉИНА – Стручњаци у Републици Српској сагласни су са Евростатом да би било најбоље када би попис становништва у БиХ могао да буде обављен ове године у цијелој земљи, али напомињу да је попис само у Српској, уколико га не буде у БиХ, неопходан за стратегијске и развојне планове.

У Евростату је речено да ЕУ сматра БиХ као једну земљу и да се пописом у само једном њеном дијелу не омогућава њено поређење са осталима, због чега Евростат не охрабрује обављање пописа у дијелу земље.

"Било би поздрављено уколико би БиХ као потенцијални кандидат за чланство у ЕУ спровела попис становништва и домаћинстава којим би покрила своју цјелокупну територију", истичу у Евростату.

У Евростату напомињу да је попис становништва и домаћинстава дио законодавства ЕУ и, према европској регулативи, све чланице треба да одрже попис становништва и домаћинстава 2011. године.

Демограф из Републике Српске Стево Пашалић изјавио је да би било најбоље да попис буде обављен на нивоу државе, што Српска и заговара, али уколико не може доћи до тога, попис у РС је користан и потребан.

Он је додао да су стручњаци у Српској свјесни да резултати пописа неће бити у оквиру међународне статистике и да неће бити упоредиви са свим земљама свијета, али је напоменуо да би ти подаци били корисни за стратегијске и развојне планове РС.

"Дакле, то је нужност која произилази из непостојања договора о попису становништва на нивоу БиХ. Без валидних података и уколико пописа немамо више од 20 година, ми смо блокирани за основна истраживања и планирања. Практично РС је присиљена да повуче такав потез", рекао је Пашалић, који је предсједник Центра за популациона и друштвена истраживања РС.

Он је напоменуо да попис није забрањен на нижим територијалним јединицама, и да свако то креира за своје потребе.

Пашалић је нагласио да је национално, вјерско и језичко изјашњавање у оквиру пописа пожељно за мултиетничке земље као што је БиХ, јер 70 одсто европских земаља имају ту одредницу.

"То је апсолутно пожељно, иако је то допунски елеманат у одредницама УН, али који је неопходан за БиХ, с обзиром на мултиетнички састав земље и њену уставну категорију", истакао је Пашалић.Оставите одговор