Европски Титаник и балкански Сплав медуза

БЕОГРАД – Подршка учлањењу у ЕУ међу грађанима у земљама западног Балкана опада, иако Унија и даље има велики значај, а једино је дошло до пораста повјерења у Републици Српској и Црној Гори – показало је истраживање Галуп Балкан монитора. На конференцији за новинаре у Београду, на којој је представљено ово истраживање, речено је да […]

четвртак, 25 новембра, 2010 / 15:05

БЕОГРАД – Подршка учлањењу у ЕУ међу грађанима у земљама западног Балкана опада, иако Унија и даље има велики значај, а једино је дошло до пораста повјерења у Републици Српској и Црној Гори – показало је истраживање Галуп Балкан монитора.

На конференцији за новинаре у Београду, на којој је представљено ово истраживање, речено је да однос западног Балкана и ЕУ приказује најбоље карикатура названа "Сплав медуза", на којој се виде грађани Србије и западног Балкана како плутају очајни на сплаву, а у помоћ им стиже брод са ознаком ЕУ, који носи назив "Титаник".

Готово 40 одсто грађана Србије мисли да је Ратко Младић добар патриота, док их 19 одсто сматра да је он ратни злочинац. Да Младић не може бити ухапшен, јер је ван Србије, сматра 27 одсто анкетираних, а 35 одсто мишљења је да власти знају гдје се он налази, али да не желе да га ухвате.

Само шест одсто грађана Србије сматра да би земља требало да приступи НАТО-у, а двије трећине мисле да је то лоша идеја.

Када је ријеч о Косову 73 одсто грађана сматра да Косово треба да остане у Србији, али их 45 одсто мисли да ће Косово бити независно, без обзира на то шта држава учинила. Велика већина сматра да ће Косово бити дио Велике Албаније.

Истраживање је показало да Православна и Католичка црква губе повјерење својих вјерника, док муслимани имају веће повјерење у своје исламске вјерске институције.

Највећа толеранција према хомосексуалцима је у Београду – 58 одсто /док у осталим дијеловима Србије износи у Војводини 33 одсто, у централној Србији 39 одсто, у јужној Србији 28 одсто/, у Хрватској тај проценат толеранције износи 33 одсто, а у БиХ 26 одсто.

Андрзеј Пирка, истраживач Галупа у Бриселу је рекао на прес-конференцији, представљајући резултате истраживања спроведеног у земљама западног Балкана, да се појављују изразите сумње у ЕУ међу грађанима региона.

У Србији је то повјерење опало са 61 на 44 одсто, а пад процената позитивног става према ЕУ у земљама региона се објашњава економском кризом која је захватила Европу.

Највише грађани у Хрватској, 45 одсто, сматрају да ће им улазак у ЕУ смањити плате, у Србији тај проценат износи 21 одсто, док су намјање неповјерљиви у Црној Гори, осам одсто.

Више од 40 одсто грађана Србије сматра да њихова држава има негативан имиџ у ЕУ, али ипак их већина мисли да није тако.

У Србији више од 70 одсто људи тврди да тешко излази на крај са примањима у домаћинству и нема довољно новца за храну и плаћање рачуна, што је највећи проценат у региону.

Ипак, највише оптимизма да ће у року од годину дана наћи посао имају незапослени у Србији, 38 одсто.

Готово двије трећине грађана Србије сматра да ова земља не иде у добром правцу,а најпесимистичнији у погледу доброг правца својих држава су грађани БиХ и Хрватске.

Упркос томе, двије трећине грађана Србије не би жељело да оде из земље, што се сматра реакцијом на економску кризу у ЕУ.

Велика већина грађана свих држава западног Балкана има веома ниско повјерење у своју владу и институције, тако да српској влади и премијеру Мирку Цветковићу опада повјерење и налази се на најнижем нивоу.

Срђан Мајсторовић, замјеник директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије, рекао је да су резултати показали да је евидентно да је Европа изгубила магију, али не и значај, односно да грађани су сада постали свјеси и предности и мана Европе и почели су рационално да промишљају.

Милан Пајевић из Центра за међународне и безбједносне послове рекао је да већина људи у Србији и даље жели да иде у ЕУ и очекује од ЕУ да им да оно што домаће институције нису.

Луис де Алмеида Сампајо, амбасадор Португала у Београду, рекао је да је изненађен што још увијек постоји позитиван однос грађана западног Балкана и Србије према ЕУ и поред тешкоћа у европским интеграцијама.

"ЕУ неће смишљати тактике да спријечи учлањење Србије у ЕУ и Србија ће ући у ЕУ ако њени грађани то желе", рекао је Сампајо.

Представљање истраживања је урађено у сарадњи са Европским фондом за Балкан.Оставите одговор