Европски покрет прогласио Прњавор најтолерантнијим градом у БиХ

Европски покрет у БиХ је поводом Дана Европе општини Прњавор додијелио је награду за најтолерантнији град у БиХ. Предсједник овог покрета Предраг Праштало сматра да је то једна од најисправнијих одлука коју је Европски покрет у БиХ до сада донио, јер је Прњавор, не само данас, него још и у вријеме бивше Југославије, био синоним […]

среда, 9 маја, 2012 / 09:00

Европски покрет у БиХ је поводом Дана Европе општини Прњавор додијелио је награду за најтолерантнији град у БиХ.

Предсједник овог покрета Предраг Праштало сматра да је то једна од најисправнијих одлука коју је Европски покрет у БиХ до сада донио, јер је Прњавор, не само данас, него још и у вријеме бивше Југославије, био синоним мултикултуре, фер и коректних односа, град гдје добри међунационални односи нису никад долазили у питање.

"У Прњавору је, као ријетко гдје у БиХ, већ остварен европски ниво толеранције и међусобног поштовања људи који тамо живе. Сматрам да Прњавор као такав с правом носи назив `Мала Европа`", каже Праштало.

Он је истакао да је Европски покрет у БиХ, инспирисан Прњавором, одлучио да ову награду локалним заједницама од идуће године назове "Мала Европа".

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш је рекао да признање за најтолерантинији град у БиХ не припада политичарима већ грађанима ове општине, јер је управо њих Европски покрет у БиХ препознао као људе који имају високе етичке вриједности, изграђен европски систем вриједности толераниције, међусобног разумијевања и уважавања.

Он је нагласио да је општина Прњавор локална заједница гдје живи велики број различитих народа и народности, гдје сви дијеле заједничку судбину, изузетно се добро разумију и слажу.

Свечану академију поводом обиљежавања "Дана Европе у БиХ 2012", која је јуче одржана у Витезу под називом "Вријеме је за Европу", организовали су Европски покрет у БиХ и општина Витез.