Европски музеји губе недељно 600.000 евра

Највећи и најпосјећенији европски музеји недељно губе и до 600.000 евра због пада броја посјетилаца изазваног пандемијом корона вируса.

среда, 15 јула, 2020 / 23:11

Предсједник Мреже европских музејских организација, Давид Вијом, на онлајн конференцији о пословању музеја у доба кризе у организацији агенције Тасс упозорио је да губици музеја у туристичким регијама у протекла два мјесеца биљеже губитак од 80 одсто.

Вијом је напоменуо да музеји у главним европским градовима биљеже смањење прихода више од музеја у унутрашњости.

Поставке у 19 најпосјећенијих музеја у Европи 2018. године видјело је више од 80 милиона људи, што је за 6,1 одсто више него пре двије године. Најпопуларнији музеји се углавном налазе у Лондону, Паризу и Москви.

На конференцији је директорка московске Третјаковске галерије, Зелфира Трегулова, изјавила је да је та галерија у губитку око 2,7 милилона евра у периоду док је трајало тромесечно затварање. Галерија Третјаков је највећи центар руске умјетности у свијету. Његов настанак се везује за 1856. годину, када је московски трговац Павел Михајлович Третјаков купио дјела бројних руских умјетника како би формирао музејску колекцију која би једном могла да прерасте у државни музеј. Данас у галерији има више од 130.000 експоната. У 2018. години ова галерија је имала 2,1 милиона посјета.

Служба за односе са јавношћу Пушкиновог музеја лијепих умјетности саопштила да та институција свакодневно губи око 28.000 евра. Иначе, туризам у Русији, као и свуда у свијету, трпи велике губитке и штета се за сада процјењује на око 187 милијарди евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *