Европске вриједности: Како у БН може ћирилицом и без заставе ЕУ?

Преко 150 бијељинских бициклиста свих узраста учествовало је данас у педалању дугом око десет километара од канала Дашница до Еко-визитор центра "Језера" и тако се придружило обиљежавању Европске седмице урбане мобилности.

недеља, 20 септембра, 2020 / 17:34

По општој оцјени учесника ове мини-бициклијаде, лагани темпо вожње у доброј атмосфери и по пријатном дану учинио је да им овај догађај буде истинско задовољство.

Бијељина је по други пут дио Европске седмице урбане мобилности (ЕСУМ) током које се промовишу здрав начин живота и култура коришћења економичнијих и еколошки прихватљивијих начина кретања и транспорта у односу на аутомобилски саобраћај, али и инсистира на укључивању свих дијелова друштва у живот заједнице.

Међутим, ова манифестација се у Бањој Луци увијек организује под јако наглашеном заставом ЕУ, без заставе Српске и без изражавања захвалности МУП РС на обезбјеђивању скупа, такође обавезно увијек искључиво латиничне галантерије, што у Бијељини није случај. Из простог разлога што се ЕУ, која обезбједи новац за хонораре Невладинићима који се баве политиком, а не бициклизмом, добија увијек више простора него што јој за њена улагања припада.

– По анкетама које смо спроводили, преко 4500 наших суграђана је рекло да жели више да користи бицикл као начин превоза. То нас, као Градску управу, обавезује да радимо на изградњи бициклистичке инфраструктуре и то и јесте наше стратешко опредјељење. Нови изглед канала је дио тих настојања и нећемо на томе стати, па грађани могу да очекују још јавних простора намијењених бициклизму и пјешачењу – поручио је савјетник Градоначелника Миле Пејчић, уз захвалност свим учесницима вожње, Полицијској управи Бијељина, Еко-визитор центру "Језера" и свим установама и појединцима који подржавају активности на обиљежавању ЕСУМ.

Бициклисте је на старту поздравио и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

– На све начине се трудимо да повећамо број стаза којима се може безбједно возити бицикл. Ову стазу поред канала продужићемо до нове Аутобуске станице, а и дуж нове улице која ће бити грађена од Аутобуске станице до Центра за високо образовање биће изграђена бициклистичка стаза, која ће се даље спајати на стазу према Дворовима – појаснио је Мићић додајући да је у плану и прилагођавање за бициклисте насипа поред Мајевичког ободног канала, као и да постоји пројекат изградње пјешачко-бициклистичке стазе према Етно-селу "Станишићи".