Европска дигитална библиотека има 14 милиона докумената

БРИСЕЛ – Европска нумеричка библиотека Еропеана премашила је праг од 14 милиона докумената, надмашивши циљ од десет милиона постављен у тренутку њеног оснивања, саопштила је данас Европска комисија. На сајту www.europeana.eu могу се прочитати књиге у дигиталном формату, али и погледати мапе, фотографије, слике, штампа, филмови и музички спотови из цијеле Европе. Европска дигитална библиотека […]

четвртак, новембар 18, 2010 / 22:36

БРИСЕЛ – Европска нумеричка библиотека Еропеана премашила је праг од 14 милиона докумената, надмашивши циљ од десет милиона постављен у тренутку њеног оснивања, саопштила је данас Европска комисија.

На сајту www.europeana.eu могу се прочитати књиге у дигиталном формату, али и погледати мапе, фотографије, слике, штампа, филмови и музички спотови из цијеле Европе.

Европска дигитална библиотека основана је у новембру 2008, као илустрација европске културе. У њој се тада налазило два милиона докумената, а циљ је био да их до 2010. буде десет милиона.

„Постављање на интернет 14 милиона текстова је добра вијест за све кориснике интернета који желе приступ остварењима из области културе из библиотека, музеја и архива у Европи”, навела је у саопштењу европска комесарка за нове технологије Нели Крес (Неелие Кроес).

Шездесет четири одсто предмета у колекцији Еропеане су фотографије, мапе, слике, музејски експонати и друге дигитализоване слике, наводи комисија.

Нумеричких текстова, укључујући 1,2 милиона комплетних књига, у збирци је 32 одсто. Видео и аудио садржај чини мање од два одсто збирке.

Еропеана је на дан оснивања била жртва сопственог успијеха, пошто је забиљежена посјета од десет милиона на сат, због чега није радила мјесец дана. Сајт је потом поново покренут са већим капацитетом сервера.Оставите одговор