Европљани уздржанији по питању убиства Бин Ладена

Убиство лидера Ал каиде Осаме бин Ладена изазвало је усхићење међу Американцима, док су Европљани остали мало уздржанији, а разлог за различито реаговање може да буде другачије виђење будућности, наводи Ројтерс. Када су чланови терористичке организације Ал каиде прије скоро десет година ударили путничким авионима у куле Свјетског трговинског центра у Њујорку то је изазвало […]

четвртак, мај 5, 2011 / 13:02

Убиство лидера Ал каиде Осаме бин Ладена изазвало је усхићење међу Американцима, док су Европљани остали мало уздржанији, а разлог за различито реаговање може да буде другачије виђење будућности, наводи Ројтерс.

Када су чланови терористичке организације Ал каиде прије скоро десет година ударили путничким авионима у куле Свјетског трговинског центра у Њујорку то је изазвало талас солидарности из Европе, док је у француским листовимабио и наслов "Сада смо сви Американци". Међутим, то није потрајало. Током деценије испуњене бројним сукобима дошло је и до затезања односа између старих савезника.

Усхићени Американци су, након објаве вијести о смрти Бин Ладена изашли на Тајмс сквер у Њујорку, док на интернету цвијета продаја мајица са натписима "Имамо га" и "Осама, пренеси наше поздраве Хитлеру."

Европљани, који су, такође, били на мети Ал каиде, мало су уздржанији. Појавило се и неколико оних који у под знак питања ставили легалност и моралност убиства, док се помиње и могућност осветничких напада.Тај став је изазвао незадовољство бројних Американаца.

Новинар Бернард Ворнер, који је слободни новинар у Риму, рекао је да има пријатеље како у Европи тако и у Америци и да му је јасно да су Американци радосни, јер сматрају да су "завршили посао". Он објашњава да Европљни, са друге стране, схватају да су у реалности ствари много компликованије.

Професор за међународну политику на америчком Универзитету у Паризу Хал Гарднер рекао је да кључна разлика у понашању Европљана и Американаца није антипатија према Бин Ладену, која је, чак шта више, заједничка, већ различито виђење будућности из перспективе Тајмс сквера и Јелисеијских поља.

Гарднер истиче да се често заборавља да су Французи први пружили подршку САД у Савјету безбједности УН за покретање војне акције на Авганистана након напада из 11. септембра 2001. године и да је на првој страници "Монда" био наслов "Сада смо сви Американци".

"Скоро десет година касније и Французи су сада, као и Американци, одахнули убиством Бин Ладена. Разлика је само у томе у песимизму које је изразила Француска, јер не вјерује да ће његова смрт довести до краја глобалног рата против тероризма. Они страхују од нових завјера и напада, попут оног у Маракеш прошле седмице, гдје су погинули и француски држављани", каже Гарднер.Оставите одговор