Европа страхује од несташице руског гаса

Земље ЕУ, као што су Пољска и Грчка, забринуте су због могуће несташице гаса и економских посљедица уколико Русија прекине испоруку овог енергента Украјини. Земље ЕУ покушале су у понедјељак, 3. марта, на хитној сједници Групе за координацију испорука гаса да процијене могуће непредвиђене ситуације у случају прекида испоруке гаса након што сутра истекне рок […]

четвртак, 6 марта, 2014 / 13:00

Земље ЕУ, као што су Пољска и Грчка, забринуте су због могуће несташице гаса и економских посљедица уколико Русија прекине испоруку овог енергента Украјини.

Земље ЕУ покушале су у понедјељак, 3. марта, на хитној сједници Групе за координацију испорука гаса да процијене могуће непредвиђене ситуације у случају прекида испоруке гаса након што сутра истекне рок Кијеву да плати Москви дуг од двије милијарде долара.

Упркос тензијама у односима између Москве и Кијева, руски гигант "Гаспром" до сада није прекидао испоруке гаса Украјини, која је стратешки важна Москви јер представља главни транзитни пут гаса према земљама ЕУ.

Међутим, посебно је забринута Грчка.

"Прекид испоруке гаса за Грчку представља најгори сценарио", рекли су грчки експерти у уводу састанка и додали да се наредна испорука очекује 14. марта.

На састанку у понедјељак утврђено је да су земље ЕУ већином уредно снабдјевене, али није јасно колико гаса могу да врате Украјини, којој је за домаће потребе дневно неопходно између 15 и 35 милиона кубних метара.

Блага зима значи уштеду од око пет милијарди кубних метара гаса у ЕУ изнад нивоа за 2012. годину и 10 милијарди више него у 2013. години.

То значи да је седмодневни прекид испоруке подношљив, али троседмични, посебно ако зима буде хладнија, довешће до несташице и повећања цијена.

Европска комисија затражила је од учесника састанка 3. марта да изнесу прецизно колико гаса земље чланице ЕУ могу да дају Украјини и оним чланицама које највише зависе од Русије.

Румунија је рекла да у случају пада температуре не може да помогне сусједној Бугарској, која се скоро искључиво ослања на руски гас.

Пољска, која се граничи са Украјином, саопштила је да може да увезе количине које недостају преко Бјелорусије, а не Украјине, али је за то потребна дозвола "Гаспрома".

Заједно са Мађарском и Аустријом Пољска би могла да помогне сусједима.

Могућност Словачке да помогне Украјини зависи од обратне гасоводне везе, чији је рад договорен, како је саопштила Комисија, али још није потписан због ситуације у Украјини.

Извор наводи да је потребно шест мјесеци да гас потече овим током, а овај гасовод могао би да преноси шест милијарди кубних метара годишње.

Годишње потребе Украјине за гасом су веће од 50 милијарди кубних метара.