Европа прошле године произвела више енергије из обновљивих извора него од фосилног горива

Европа полако смањује зависност од фосилних горива, а један извјештај говори да је у прошлој години на Старом континенту створено више електричне енергије из обновљивих извора него од фосилних горива.

среда, 27 јануара, 2021 / 17:30

Ова ситуација никада ранија није забиљежена, а подаци говоре да су вјетар, соларна енергија, хидроснага и биомаса дали 38 одсто европске електричне енергије што је повећање са 34,6 одсто забиљежених 2019. године. Удио фосилних горива је пао на 37 одсто.

Највећи фактори на страни чисте енергије су соларна енергија и вјетар, који су порасли за 15 и 9 процената. Земље које су дале највећи допринос овоме су Холандија, Шведска и Белгија.

Угаљ и нуклеарна енергија су пали за 20 и 10 одсто, а нуклеарна енергија је засебна категорија у односу на обновљиве изворе енергије и фосилна горива. Гас је и даље популаран на Старом континенту те је остао компаративно јефтин током пандемије коронавируса и због тога је забиљежио пад од само 4 одсто током 12-мјесечног периода. Ипак, проценат је већи за 14 посто у односу на 2015. године.

У Грчкој, Холандији и Пољској је повећан удио кориштења гаса. Стога, вјетар и соларна енергија ефикасно замјењују угаљ више него глас, барем у овом тренутку када је ријеч о Европи.

Стари континент полако иде у овом правцу већ неко вријеме, а неке земље попут Велике Британије су прошле године успјеле да створе више енергије из обновљивих извора него од фосилних горива.

Пандемија коронавируса је ипак имала мали утицај на ову ситуацију.

Европа мора утростручити раст енергије добијене помоћу соларне енергије и вјетра како би се испунили циљеви до 2030. године.