Евробаскет: Нејасни фаворити и јасни аутсајдери (2)

Бојан Лолић наставља са прогнозом и процјеном шанси екипа на европској смотри кошарке. Шпански састав је нешто измјењенији у односу на онај који је већ годинама препознатљив (прије свега без старијег Гасола и Навара). Међутим, новопридошли Реј, Габријел, Агилар и повратник Мумбру су носиоци у својим Ендеса клубовима што је свакако за респект. Припремне утакмице, […]

уторак, 3 септембра, 2013 / 19:32

Бојан Лолић наставља са прогнозом и процјеном шанси екипа на европској смотри кошарке.

Шпански састав је нешто измјењенији у односу на онај који је већ годинама препознатљив (прије свега без старијег Гасола и Навара). Међутим, новопридошли Реј, Габријел, Агилар и повратник Мумбру су носиоци у својим Ендеса клубовима што је свакако за респект. Припремне утакмице, у којима је Шпанија остварила стопроцентни учинак, су потврда. Са друге стране, одлазак тренера Скаријола свакако да је појачање, Хуан Оренга ја замјена. За све и даље први фаворити, али осјећај ми каже да неће освојити злато.

Хрватску можемо свести под непредвидиве репрезентације. Имају скуп добрих појединаца у најбољим играчким годинама – немају тим. Појединце сличних квалитета који индивидуално завршавају акције – немају вође које ће повући у тешким тренуцима. Навијачи су сматрали да ће долазак Репеше наштимати редове, али у припремама то нисмо видјели. Ономад напустише постоље, причекаће још да се на њега врате.

Словенија ако сада не освоји медаљу неће никада. Имали су и боље саставе, па опет остајали без медаље – тачно. Није у питању само теорија великих бројева. Добру форму видјели смо у припремама, гдје су доживјели само један пораз. Чини се да је Божа сада подесио и напад. Под кошем мало слабији, поготово у нападу. Минимално четвртфинале, ако буде негдје тешко погураће домаћи терен и публика.

Чешка је, што би се флоскулом рекло, прави примјер „споја искусних и младих играча“. Надимак им је „лавови“ и истичу да у Словенију неће доћи само по једну побједу, већ да ће тражити пролаз. Солидног материјала има, али сумњам за пролазак групе.

Пољску предводе два центра европске топ класе Гортат и Лампе, уз помоћ натурализованог бека Келатија. Међутим, далеко од тога да само три поменута играча играју. Поред њих ту су углавном солидни играчи све бољих домаћих клубова.. На припремама ништа слабије од нпр. Хрватске; штавише једни од ријетких тимова са позитивним учинком.

Грузија и са два понајбоља играча која су отказала тешко да би прошли даље. Остало је ту неколико солидних играча који предвођени нашим тренером Кокошковим играју и преко могућности. Могу се носити са просјечним репрезентацијама, али без шансе за пролаз.

Евробаскет: Доказивање неотказаних и посљедњи поход Дуде Ивковића (1)

Врло занимљива група Д која се састоји од: Русије, Турске, Грчке, Шведске, Италије и Финске играће се у Копру.

Русија је у горој ситуацији од Француске. На ЕП наступаће без скоро цијеле центарске линије, као и без прве звијезде Кириленка. И даље шеста репрезентација свијета са овим ростером може излазити на крај са репрезентацијама друге и треће класе. Међутим, Русија нема шта да тражи пртив великих сила. Мада, Путин не дијели ово мишљење.

Турска је такође једна од оних непредвидивих репрезентација. Могу да киксну против објективно слабијих тимова, али и да побиједе било коју репрезентацију у Европи. Боша Тањевић један је од ријетких селектора који није имао проблема са повредама и отказима, и у Словенију води тим по његовој мјери. Видјећемо како ће се снаћи када немју домаћи терен, а ни турска лира није валута која се користи у Слованији.

Грчка спада међу најозбиљније фаворите за медаљу. Калатис је једини играч који је отказао. Ако узмемо у обзир да се Дијамантидис раније опростио од репрезентације можда можемо на тренутак помислити да су слаби на плеју. Само док не видимо да су на тој позицији покривени са најбољим играчем Евролиге Спанулисом, и његовом замјеном Зизисом. Кад би наставили проматрати комплетан састав уочићемо да се Трикјери одлучио за неубичајних 6+6 (по шест високих и ниских играча). Стога смањена им је ротација на ниским позицијама, али ваљда човјек зна зашто се на такав потез одлучио.

Шведска – Њихова лига је таква да главну ријеч воде тимови српске дијаспоре. Сад су сакупљали играче са свих страна као да праве екипу за сељачки турнир. Резлтат тога је да изгледају шареније од репрезентације Њемачке у фудбалу. Међутим, није да баш нису знали шта да окупе – ту су два НБА играча.

Италија је у кошарци заборављена као Енглеска у фудбалу. Врло често пред такмичење су помињани као фаворити за такмичење, а онда са првом утакмицом пукну као балон. Како Енглезе фудбалере на прошлом ЕП десетковане повредама скрајнуше у суви просјек, тако сада поступише и са Италијом пред кошаркашко првенство. Откази и повреде,прије свега Галинарија и Барњанија, одсјекле су њихове амбиције на медаљу већ прије првенства.

Финска са Американцима, са ветереанима, са младима – без шансе да понови успјех са прошлог првенства и пласира се у други круг.