Евроазијски економски савез наступа 2015. године

Русија, Казахстан и Бјелорусија утврдиле су основне принципе новог Евроазијског економског савеза, рекао је јуче у Москви руски предсједник Владимир Путин, и изразио наду да ће се том савезу прикључити и Украјина. Отварајући сједницу Високог Евроазијског економског савеза на нивоу шефова држава, Путин је казао да су за два мјесеца, од претходног сусрета у Минску, […]

среда, 25 децембра, 2013 / 08:26

Русија, Казахстан и Бјелорусија утврдиле су основне принципе новог Евроазијског економског савеза, рекао је јуче у Москви руски предсједник Владимир Путин, и изразио наду да ће се том савезу прикључити и Украјина.

Отварајући сједницу Високог Евроазијског економског савеза на нивоу шефова држава, Путин је казао да су за два мјесеца, од претходног сусрета у Минску, остварени нови резултати у правцу интеграције.

Израђен је пројекат институционалног дијела договора о Евроазијском економског савезу, рекао је и објаснио да тај документ дефинише правни статус, организациони оквир, циљеве и механизме функционисања савеза с почетком важења од 1. јануара 2015.

Дефинисани су основни принципи Евроазијског интеграционог пројекта, подвукао је шеф руске државе, преноси Итар тас.

Према његховим ријечима, кључни принцип је тај да рад те организације мора у пуној мјери да одговара националним интересима свих његових учесника.

„Ми стварамо Евроазијски савез у циљу јачања наших економија, обезбјеђивања њиховог хармоничног развоја и међусобног зближавања“, рекао је Путин и додао да ће савез омогућити раст конкурентности производа тих земаља и као крајњи резултат повећање благостања њихових народа.

Сљедећи корак је припрема функционалних или секторских дијелова споразума.

„Рокови су изузетно тијесни – текст треба да буде спреман за потписивање 1. маја 2014. године“, рекао је Путин. Документ ће затим бити послат на ратификацију у националне парламенте, да би 1. јануара 2015. Евроазијски економски савез почео да ради у пуном обиму.

Путин је, како преноси Агенција Франс прес, изразио наду да ће се савезу придружити и Украјина.

Нови савез ће замијенити много лабавију Царинску унију, коју чине Русија, Бјелорусија и Казахстан, у настојању да изгради слободно трговинско тржиште којим ће конкурисати 28-очланој Европској унији, додаје АФП.

Путин иде ка стварању пост-совјетске економске уније којој би једног дана могле да се придруже земље као што су Турска и Индија, наводи француска агенција.Оставите одговор