Евро се враћа у готовински платни промет?

Грађани би ускоро поново могли куповати и плаћати услуге и у еврима, што би олакшало готовински промет у трговинама, кафићима, на пијацама, бензинским пумпама, хотелима и при осталој свакодневној потрошњи, посебно страних туриста који посјете БиХ. Иницијатива за омогућавање готовинског плаћања еврима, која је забрањена ранијих година, стигла је од Сталног одбора за финансијску стабилност […]

уторак, 23 августа, 2011 / 11:30

Грађани би ускоро поново могли куповати и плаћати услуге и у еврима, што би олакшало готовински промет у трговинама, кафићима, на пијацама, бензинским пумпама, хотелима и при осталој свакодневној потрошњи, посебно страних туриста који посјете БиХ.

Иницијатива за омогућавање готовинског плаћања еврима, која је забрањена ранијих година, стигла је од Сталног одбора за финансијску стабилност у БиХ, који чине представници државних и финансијских институција.

То тијело је позвало ентитетска министарства финансија да измијене законе о девизном пословању и дозволе готовинско плаћање заједничком европском валутом уколико се купац и продавац о томе договоре, што су поздравили у удружењима трговаца и туристичким организацијама. Они су изразили наду да ће из трговачких и угоститељских радњи коначно бити скинути натписи “Не примамо евре”, “Плаћање искључиво у КМ” и слична обавјештења која су највише “нервирала” стране туристе и гастарбајтере који пуни евра дођу у нашу земљу.

Кемал Козарић, гувернер Централне банке БиХ и предсједавајући Сталног одбора за финансијску стабилност, оцијенио је да је забрана готовинског плаћања еврима “нанијела више штете него користи”.

”Конвертибилна марка, наравно, остаје обрачунска валута и једино легално средство плаћања у безготовинском промету, али би требало да буде дозвољено да у готовинском промету буде плаћано и у еврима, као што је то било некада”, казао је Козарић за “Независне”.

Иако он наводи да су представници ентитетских министарстава финансија на прошлоседмичном састанку Сталног одбора у Сарајеву пристали да буде кренуто у том правцу, о чему ће расправљати и на идућој сједници тог тијела у четвртак у Бањалуци, министар финансија РС Зоран Тегелтија указује да то, ипак, није свршена ствар.

“Измјене Закона о девизном пословању и увођење евра као средства готовинског плаћања нису баш тако једноставна ствар нити је то толико неопходно. Потребно је детаљно сагледати све аспекте и сачекати да видимо како ће се о тој препоруци одредити Влада РС”, истакао је Зоран Тегелтија, министар финансија РС.

Стручњаци у области туризма истичу, пак, да је забрана плаћања у еврима један од важнијих проблема са којима се сусрећу туристички радници, апострофирајући да у већим градовима БиХ постоји свега неколико мјењачница у којима туристи могу замијенити европску валуту за КМ, док их у мањим мјестима и нема.

Смиљка Жужа, стручни сарадник за туризам и угоститељство у Спољнотрговинској комори БиХ, каже да постојећа ситуација у којој се замјена валута практично може обавити само у банкама чији је рад ограничен, како у поподневним часовима тако и викендом и празницима, наноси директну штету бх. туризму.

“Узмимо за примјер туристе који у кружним турама пропутују кроз БиХ. Уколико ујутро дођу у Сарајеву и не успију замијенити евре у КМ, тешко да ће то касније моћи урадити када стигну у Бихаћ, јер су банке пред вече већ затворене, а мјењачница нема. Држава стога буде ускраћена за њихову потрошњу. Дакле, као једина рјешења су да буде дозвољено паралелно готовинско плаћање у КМ и еврима или да коначно буде олакшано оснивање мјењачница”, казала је Жужа.

Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговачких радњи бањалучке регије, истиче да су трговци ускраћени за дио прихода када са каса врате посјетиоце који су уз себе имали искључиво заједничку европску валуту.

“Анкетирање међу трговцима прије три мјесеца показало је њихову жељу да евро буде уведено као паралелна валута са КМ и било би изузетно добро када би власти то омогућиле, јер нас сада практично тјерају да примајући евре радимо незаконито”, рекао је он.

У Покрету потрошача РС кажу да се при евентуалним измјенама закона о девизном пословању треба водити рачуна о томе да буду предупријеђене могуће спекулације трговаца у обрачуну домаће валуте и евра. Драгован Петровић, секретар тог удружења, каже да не смије бити дозвољено трговцима да на своју руку одређују курс, односно да евро заокружују на двије КМ, умјесто званичног курса од 1,955 КМ.

У ФБиХ од 1. октобра 2010. забрањено плаћање еврима и кунама

Ентитетским министарствима финансија препоручено је да измијене ентитетске законе о девизном пословању, члан 5, којима би се девизна клаузула дозволила у везивању само за евро због валутног одбора у БиХ и због заштите клијената.

Да ентитетска министарства финансија измијене законе о девизном пословању и дозволе готовинско плаћање еврима уколико се двије стране договоре, што би олакшало готовински промет клијентима, страним туристима и другима.