Евро ослабио према долару због рецесије у Шпанији

Заједничка европска валута је на берзама ослабила у односу на долар након што је Шпанија потврдила да је запала у рецесију по други пут у последње три године. Трговци страхују да та земља неће бити у стању да снизи свој буџетски дефицит и да ће јој можда бити потребна међународна финансијска помоћ, а могуће је […]

уторак, мај 1, 2012 / 10:29

Заједничка европска валута је на берзама ослабила у односу на долар након што је Шпанија потврдила да је запала у рецесију по други пут у последње три године.

Трговци страхују да та земља неће бити у стању да снизи свој буџетски дефицит и да ће јој можда бити потребна међународна финансијска помоћ, а могуће је да је дуг Шпаније – четврте по величини привреде у оквиру еврозоне – значајно већи него што би фондови за помоћ тог блока могли да поднесу, пренијела је агенција АП.

Вриједност евра је данас пала на 1,3226 долара са нивоа од петка од 1,3259 долара. Истовремено је и вриједност британске фунте пала на 1,6228 са 1,6269 долара. Са друге стране је америчка валута ојачала према швајцарском франку, док је према јапанском јену ослабила.

Званични Мадрид је саопштио да је у првом кварталу забиљежио негативан економски раст од минус 0,3 одсто, што је друго тромјесечје негативног раста заредом, а то се дефинише као рецесија. Поред тога, прошле седмице је објављен податак да је у прва три мјесеца ове године стопа незапослености у тој земљи порасла на чак 24,4 одсто. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *