Евро 2012: Група смрти

Група са сјајним селекцијама: Њемачка (2. на ранг листи ФИФЕ), Холандија (4), Португал (5) и Данска (9). Пише Бојан Лолић Требало би очекивати доста голова, јер све репрезентације играју нападачки фудбал, а одбране представљају као слабији дио тима. * Португал Група екстра квалитетних појединаца, али као тим функционишу несхватљиво слабо. У стању да побиједе најбоље, […]

среда, 6 јуна, 2012 / 08:22

Група са сјајним селекцијама: Њемачка (2. на ранг листи ФИФЕ), Холандија (4), Португал (5) и Данска (9).

Пише Бојан Лолић

Требало би очекивати доста голова, јер све репрезентације играју нападачки фудбал, а одбране представљају као слабији дио тима.

* Португал

Група екстра квалитетних појединаца, али као тим функционишу несхватљиво слабо. У стању да побиједе најбоље, а изгубе од знатно лошијих. Велика енигма је шта могу и који је њихов домет на ЕП. Стара бољка, централни нападач, остаје, али зато Нани и Роналдо (мора да преузме одговорност и вуче тим у важним утакмицама) играју више у нападу него у везном реду. Бенто је увео неке новине доласком на мјесто селектора, али тек ово такмичење биће права прилика да покаже која је његова класа.

* Њемачка

Крећу на исток само са једним циљем, а то је освајање. Овај пут лоптом. Већина Европе сагласна је у прогнози да је дошло вријеме да „Елфи“ коначно објеручке зграбе трофеј, након што су на последњим такмичењима били на дохват од њега. Сви су пуни хвале за фантастичан тим који предводи селектор Јоаким Лев, а Франц Бекенбауер изјавио је да је ово најбољи њемачки састав у историји. Да је у питању Олимпијски турнир (за играче до 23 године) био бих поприлично сигуран да ће освојити. А и у овом случају имају велике шансе, јер поред младости основне карактеристике тима су дисциплина и упорност. Надувани су самопоуздањем, а порази од Француске и Швајцарске мало су их испухали. Само толико да не пукну.

* Холандија

Холандија има неколико сличности са ФК Ливерпул, а једна је да њихови навијачи свако наредно такмичење дочекују вјерујући да ће њихов тим овај пут сигурно побиједити. Сада „наранџасти“ имају основу за такво што, јер је њихов тим вицепрвак свијета. Поред тога, у саставу је много играча топ класе, па их јавност са правом сврстава у ред фаворита. А како и не би када имају такве нападчко-креативне опције као што су: Снајдер, Робен, ван дер Варт, Афелај, Хунтелар, ван Перси… Проблем је одбрана над којом се поставља озбиљно питање колико константно могу да држе висок ниво.

Селектор ван Марвијк убјеђивао је навијаче да ће тим играти одлично са два нападача – Персијем и Хунтеларом. Врло брзо, њега су Бугари, у пријатељском мечу (пораз 2:3), убиједили да то ипак неће ићи. У преостале двије припремне утакмице он враћа стару формацију са једним нападачем, и уз доминацију на терену остварује убиједљиве побједе.

* Данска

Многи ће рећи да су у овој групи апсолутни аутсајдери, и да немају шта тражити. Међутим, немојмо заборавити да су квалификације у својој групи завршили испред, управо Португала. Да им је на клупи, више од деценије, систематични

Улрик Вилбек, пардон Мортен Олсен. Да је тим сачињен углавном од искусних играча. Будите сигурни да ће тражити шансу за пролаз. Да би се то десило потребно је да се поклопи неколико ствари: да нападач Бендтнер реализује бар сваку пету шансу за гол умјесто садашњих потребних 18 шанси и лома голманове ноге, да штопер Кјер из свог сваког петог одигравања не даје противнику прилику за гол као што сада ради…Оставите одговор