Ево шта ће се догађати на овогодишњем Кочићевом збору

Богат програм припремљен је за овогодишњи 52. "Кочићев збор", који ће бити одржан од 21. до 27. августа ове године, објављено је на сајту града. За разлику од прошлих година, комплетну организацију води Град Бања Лука.

субота, 12 августа, 2017 / 11:04

Mанифестација ће свечано бити отворена у понедјељак, 21. августа у 20 часова у Парку "Петар Кочић", гдје ће бити отворена и изложба фотографија под називом "Кочићево Змијање", те, уједно, и изложени етно сувенири са подручја змијањског платоа. Истог дана, на платоу Мањаче биће отворено 17. ликовно саборовање под називом "Змијање 2017".

Традиционално, програм ће идућег дана, 22. августа, бити настављен полагањем вијенаца на Кочићевом гробу у Алеји великана у Београду. Истог дана, у Клубу књижевника у Београду биће организовано и књижевно вече. Истовремено, 22. августа ће у Банском двору бити отворена ретроспективна изложба слика са ранијим ликовних колинија, организованих у оквиру "Кочићевог збора", док ће у Парку "Петар Кочић" бити приређено "вече бесједништва" када ће наступити студенти права из Београда и Бањалуке.

Програм се настаља у сриједу, 23. августа, кад ће у Парку "Петар Кочић" бити одражно "вече сатире".

За четвртак, 24. август, предвиђено је отварање изложбе накита под називом "Трагови", док ће се у Парку "Петар Кочић" представити наши млади писци.

У оквиру програма предвиђеног за најмлађе, у петак, 25. августа, биће организована радионица за дјецу "Змијањски вез".
Истог дана биће промивисан и оргинални рукопис Кочићеве "Суданије". У оквиру овог програма, биће приређен и округли сто под називом "Кочић – наш савременик". Како би нашег највећег писца што више приближили Бањалучанима, глумци Народног позоришта РС ће истог дана у Парку "Петар Кочић" представити Кочићева дјела у дијелу програма под називом "Вече драме – Кочић на сцени".

За разлику од ранијих година, борбе бикова, које привлаче велики број посјетилаца, моћи ће да се гледају у два наврата, пошто је предвиђено да буду приређене у суботу и недјељу, 26. и 27. августа на самом зборишту у Стричићима. Посјетиоци ће, између осталог, на истој локацији имати прилику и да погледају интересантну изложбу домаћих животиња.

За суботу је планирано да градоначелник Игор Радојичић у Градској управи организује пријем за књижевнике и учеснике свечане академије, која ће бити организована увече у Банском двору. Истовремено, у Гомионици ће бити положени вијенци на споменик погинулим борцима, као и на спомен плочу оцу Герасиму. У суботу ће, поред тога, бити одржан и књижевни час и Змијањска сопра у порти манастира Гомионица, док ће испред основне школе у Стричићима бити организован наступ пјевача ојкача.

Централног и, уједно, завршног дана манифестације – 27. августа, биће промовисана дјела добитника овогодишње "Кочићеве награде" и награде "Змијањче" која се додјељује најбољем младом књижевику. Традиционално, у недјељу ће на зборишту у Стричићима бити организован и богат културно-умјетнички програм. Тог дана, биће одржана и завршна борба бикова за награду "јаблан", као и надметање у народним вјештинама и спортовима.

Детаљније програм можете погледати овдје.2 КОМЕНТАРА