Ево га поглавник: Илија Цвитановић пише католике великим словом и зове ЕУ у помоћ за Блајбургашку мису

Ако сте се запитали како изгледа њушка која стоји на челу странке (ХДЗ 1990) одговорне за новоусташко саопштење којим се вријеђају Срби, њихов традиционални инструмент гусле и умањује број убијених у Јасеновцу, ево вам га. Кука за помоћ од ЕУ.

среда, 27 маја, 2020 / 00:55

Он, без трунке блама, поручује:

Јасна опредијељеност Еуропске уније у заштити темељних људских права и слобода и промовирање, истих је јединствен примјер уважавања различитости у идентитетском и културном смислу у цијелом свијету. Та заштита је уграђена и у темеље сувремене Еуропе што је видљиво и у резолуцији Еуропског парламента донесеној поводом 80. обљетнице почетка Другог свјетског рата.

Радна скупина Еуропске пучке странке (ЕПП) за међукултурне односе и међурелигијски дијалог је такођер препознала важност различитости у Босни и Херцеговини и гајење културе дијалога међу конститутивним народима.

Као што је познато, Босна и Херцеговина је кроз своју повијест пуну бременитости била и сада је сјециште различитих религија, култура, језика, односно својеврстан спој Запада и Истока. Оно што би требало представљати богатство различитости, нажалост у посљедње вријеме кроз разне све чешће медијске иступе се претворило у отворену дискриминацију, како културну тако и религијску нетолеранцију. Та нетрепељивост и нетолеранција је кулиминирала у посљедње вријеме и учесталим медијским нападима на сами врховни ауторитет Католичке Цркве у Босни и Херцеговини, кардинала Винка Пуљића.

Култура сјећања која је требала бити за свакога цивилизацијски досег, односно обиљежавање Блајбуршке трагедије и страшног злочина у којем су страдали десеци тисућа људи, цивила различитих вјера и националности, претворила се овом медијском кампањом у покушај сегреграције и нескривеног пријезира према Католицима у Босни и Херцеговини.

Без обзира, што се Еуропска унија јасно очитовала о неприхватљивости и осудила злочине свих тоталитарних режима, призори који су се могли видјети за вријеме трајања Свете мисе у Сарајеву, многе поштене грађане ове земље је обузео оправдани страх и бојазан да таква оправдавања тоталитарних сустава неће престати.

Укупна демократска еуропска јавност, а такођер и најважније институције Еуропске уније требају имати увид у стварно и чињенично стање у Босни и Херцеговини. По нашем мишљењу тенденција догађања у Босни и Херцеговини не иде у правцу демократизације, толеранције и уважавања различитости у БиХ, нескривене пријетње и застрашивања, покушај врло отвореног ускраћивања вјерских права и слобода, најчешће католицима у БиХ, нису стечевине Еуропске уније и велика су опасност за Босну и Херцеговину.

Вјерујемо да заједно морамо се суочити, а и супроставити опасним догађањима којих смо недавно били свједоци у Сарајеву, сви ми који искрено видимо Босну и Херцеговину пуноправном чланицом Еуропске уније, увијек ћемо се залагати за толеранцију, уважавање, поштивање и компромис на еуропском путу Босне и Херцеговине.Оставите одговор