Ево да се не мора латиничити: Гашићка разговарала са Абделрахманом, амбасадором Египта

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић разговарала је у Бањој Луци са амбасадором Арапске Републике Египат у БиХ Јасером Абделрахманом Али Сороуром, за разлику од министра Ђокића, који је разговарао са амбасадором Египта у БиХ ياسر عبد الرحمن علي سرور.

среда, 9 јуна, 2021 / 10:38

Како то да у једном министарству исте владе (Владе Републике (умало) Српске) исти господин се зове Yasser Abdelrahman Ali Sorour, док је у другом, овом о којем пишемо, сасвим у реду да се користе српска слова за његову екселенцију? То, ако ни шта друго, указује да интерресорно Влада РС нема јединствену језичку политику. Најмање њу.

Јучерашње саопштење, које у односу на оно Министарства енергетике и рударства стављамо у одјељак Азбуковаскрсеније, доносимо даље у цјелости и без измјена:

Тема састанка било је повезивање туристичке привреде Републике Српске и Египта, са посебним освртом на могућност увођења чартер летова из Бање Луке за египатска љетовалишта.

Састанку су присуствовали и директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић, директор Аеродрома Бања Лука Милан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић, секретар Удружења трговине и туризма у Привредној комори Републике Српске Драгана Шобот и представници Асоцијације туристичких агенција Републике Српске Зоран Прерадовић и Младен Рачић.

Амбасадор Сороур је присутне упознао са планираним активностима из области туризма који чини изузетно важан дио привреде Египта, с обзиром да ова држава посједује изузетне туристичке потенцијале који су годинама препознати од стране туриста из Републике Српске.

Представници Републике Српске исказали су спремност да у наредном периоду предузму активности на креирању посебних аранжмана и пакета путем којих би понуду Републике Српске представили на египатском тржишту.

На састанку је договорено да у наредном периоду буду организоване конференције на којима ће учествовати представници туристичког сектора Републике Српске и Египта, на којима ће бити презентоване понуде двије земље, те размотрени конкретни модели сарадње за наредни период.