Евер Грин или ко се зајебава са свјетском трговином

Вјечно зеленило, зимзелен, би био некако најприличнији превод ове енглеске кованице. Ради се о бродској компанији за превоз великих терета из Јапана под називом Џапан Шоеи Кисен Каиша (Japan’s Shoei Kisen Kaisha), бар тако званично стоји у власничким папирима. Називе својих бродова увијек почињу са том рјечју Евер, па се бродови именују као Евер Гивен, Евер XXX… Евер нешто.

среда, 31 марта, 2021 / 06:28

Пише: Предраг Бојиновић

Ова компанија ради и зарађује, учествује у нашим животима а ми и не знамо да она постоји. Све до сад. Њихов брод Евер Гивен који плови под панамском заставом као и многи други, насукао се у Суецком каналу

Прво се десило да је неки овај брод мало насукан у истом каналу, али је некако брзо одсукан (како само ови поморски изрази "насукан-одсукан" безобразно звуче, али о томе нешто касније) а онда је као вијест из ведра неба дошла та информација да се исти брод поново "насукао" и поново у Суецу. Али овај пута заиста жестоко се попријечио свом ширином канала. Ма како то… опет, и поново? Свјетска трговина је у опасности. Као да нам Корона није била довољна, сад још и ово!

Одмах по "насукавању" (опет безобразна ријеч), јавили су се неки руски хакери илити неки Путинови no name стручњаци како то тврде Американци, који су до детаља описали руту којом је пловио Евер Грин – Евер Гивен прије "насукавања" (до краја овог чланка ћемо сви већ бити безобразно насукани, ако то већ нисмо) и гле чуда, овај омалени брод од својих скоро 400 метара дужине и скоро 60 метара ширине, је пловио, плутао, крстарио Арапским морем прије уласка у Суец као пијан без плота. Додуше, плота није ни имао, није имао на шта да се ослони на тако великом мору па је јадан лутао и цртао чудне путање налик на велики, огромни, гигантски фалус. Свашта, зар је то могуће?

На овој сличици се може видјети та чудна путања брода која исцртава неке ласцивне графиконе, разумљиве само веома "стручним бродарима" илити поморцима. Није лако бити на дебелом мору сам и усамљен толике дане и мјесеце, па сањати о женама, огромном фалусу, макар и на дебелом мору.

Како је ова информација дошла од руских хакера, који су као и све што долази отуда Путинови људи, наравно, који су, замислите само дрскости, одмах предлагали резервну бродску руту за превоз роба са далеког истока и то преко Сјеверног мора кроз Арктички круг, гдје би улогу канала, кроз ледом оковано море, преузели руски нуклеарни ледоломци који ће са лакоћом одржавати пловни пут. Ова рута је и тако краћа за неких 7000 наутичких миља, али до Мурманска. Наравно даље је лако и брзо се спустити до Западне Европе, зар не.

Пошто је овај приједлог дошао са те стране, демонстративно је игнорисан као дрска глупост и безобразлук. Истина, и ирански амбасадор у Москви је сасвим невино предлагао да се робе истоварају код њега у Ирану па да онда брзо и лако пругом преко Ирана и Русије очас стигну на одредишта у Европи. Још један дрзак приједлог и поново из још једне империје зла.

Ништа, остао нам је само Суец, ваља се борити за њега. Али, како је до насукавања (опет) уопште дошло??? Кажу, десило се то усљед јаких бочних вјетрова који су бродић мало занијели и он се попријечио преко канала. Хммм…???

Марија Захарова прије неколико дана окриви за оно извртање нашег новог прешедника на степеницама предсједничког авиона, руске хакере. Безобразна Захарова (мада је лијепа жена нема се шта рећи, али, опет… која лијепа жена нема дуг језик) нам је лијепо објаснила да нам је добри новопечени Џо, наш нови прешедник, мало затетурао по степеницама због рсуких хакера. А сви знамо и видјели смо лијепо да је то било усљед јаког и изненадног вјетра са десне стране. И тако три пута.

Јадни наш и добри, предобри Џо, промлатило га добро. Али, извуче се. Прије неки дан сам изводио мајку са ковид одјељења, исто су годиште, извуче се она са ковид, али није тако посртала. Додуше, није било вјетра, али, ишла ко цура до аута. Само што прије од заразе.

Дакле, Захарова оптужи руске хакере за Џоово посртање, а он опет јадан, ни крив ни дужан не оста, него оптужи све остале па чак и Путина, те овакав је те онакав је, да је црн и црњи него ноћ, да ће да плати, да ће да му дође на наплату све што је до сада радио. Налијепи га добро. И све то због вјетра, и руских хакера.

И онда дође и овај омањи брод у Суецу. И он је због вјетра посртао, кривудао правећи неке чудне фалусоидне облике прије Суеца, а онда када је ушао у канал почео да "швера", како то наш народ каже до мјеста "насукавања", као што се може видјети на наредном линку.

Да није капетан био пијан, или шта горе од тога?

Тако велики бродови као што је Евер Гивен већ одавно нису самосталне изоловане пловеће каде са бројном посадом. Не, одавно су то специјализоване транспортне јединице са минималном посадом, 5-10 особа, чисто као обезбјеђење и администрација приликом уласка у луку. Све остало обављају рачунари, и то на даљину.

Савршени инструменти сателитски прате све бродове, укључују аутопилоте и навигацију, рачунају брзину вјетра и снагу таласа, прате метео извјештаје и прилагођавају пловне путеве којим ће да иду даље. Тако огромне плутајуће каде не могу имати само један мотор и један пропелер испод крме, не, ту су бројни мањи помоћни мотори који помажу маневрисању бродом, како код пристанка у луку тако и на дебелом мору а поготово у уском Суецу и осталим каналима којима се пролази. Па како је онда могуће да се насуче тако велики брод, и то готово на суво???

Умјесто како, да се мало послужимо обрнутом логиком. Можда су права питања ко и зашто!

Наравно да су руски хакери првооптужени, и наравно Путин, и Иранци, и вјетар и Марија Захарова, али…ко би још могао бити заинтересован за ову гунгулу? Ах, да, наравно Грета Турнберг, и њени велики зелени саборци за чишћу и зеленију планету. Ако ништа друго да и њу споменемо, јер већ одавно је није било у медијима, па нек се нађе.

На свјетској "АПТ" трговинској листи већ одавно су се издвојила два великана САД и Кина на првом и другом мјесту, мада се број бодова између првог и другог све брже смањује. Све до прије неки дан Јапан је био на трећем мјесту, када га је претекла Индија.

То што управо Кина, Индија, Јапан и друге земље Далеког истока трпе највише штете блокадом Суеца, то нема везе, и тако имају превише те трговине са слободним свијетом, зар не. Сасвим случајно, ових дана се у Кини десило још једно Евер Грин насукавање, али овај пута на ауто путу. Свака сличност је случајна, малициозни уметак доконих људи

Америчка Тајна служба ( то није ФБИ или ЦИА, то је служба која је задужена да штити америчког предсједника и његове сроднике, и још што шта…) има обичај да даје кодна имена свим америчким званичницнима, од првокољеновића па надоле. На наредном сајту можете видјети како се који звао у посљедњих 60-70 година.

Има ту веома занимљивих надимака и имена која најчешће кратко и сажето описују личност коју обезбјеђују. То име, или надимак остаје непромјењен било када, упркос промјени статуса те личности, Три (Tree) остаје Три ма шта ви урадили у међувремену.

Занимљиво јесте да је кодно име бивше прве даме САД и министра вањских послова САД накнадно, Хилари Клинтон управо Евер Грин. Занимљиво!!!Оставите одговор