08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Еуфор: Због медијских реакција двојици војника прекинут ангажман

Двојици аустријских припадника ЕУФОР-а у БиХ прекинут је ангажман прије истека рока у тој мисији због бруталног пребијања дјевојке и младића у центру Бањалуке у рано јутро 11. новембра ове године, преноси Тањуг. Генерал-мајор ЕУФОР-а у БиХ Роберт Бригер саопсстсио је тим поводом да је у координацији са аустријским властима одлучено да ангажман двојице припадника […]

уторак, 20 новембра, 2012 / 13:45

Двојици аустријских припадника ЕУФОР-а у БиХ прекинут је ангажман прије истека рока у тој мисији због бруталног пребијања дјевојке и младића у центру Бањалуке у рано јутро 11. новембра ове године, преноси Тањуг.

Генерал-мајор ЕУФОР-а у БиХ Роберт Бригер саопсстсио је тим поводом да је у координацији са аустријским властима одлучено да ангажман двојице припадника те мисије у БиХ буде прекинут због изазивања, како каже, нежељног инцидента који се тада догодио.

– Треба напоменути да ова одлука никако не прејудицира будуће одлуке у овом случају. Разлог због кога се ови војници раније шаљу из мисије су медијске реакције због којих би било која дужност коју би они обављали у ЕУФОР-у била непрактична, а њихов останак представљао додатно скретање пажње са наше важне мисије у БиХ – навео је Бригер у писаној изјави достављеној медијима.

Бригер је поручио да су све будуће истраге везане за овај случај у надлежности органа независног аустријског правосуђа.

Може се очекивати да ће ти органи ступити у контакт са надлежним институцијама БиХ ако им буде потребна помоћ, навео је он.

Бригер је указао да међународно право дефинише све процедуре у оквиру те сарадње.

– Исти правни оквир дефинише и евентуалне захтјеве које би надлежне институције из БиХ послале надлежним аустријским властима у вези са овим питањем – указао је Бригер.

Двојица припадника ЕУФОР-а су приликом изазивања инцидента били пијани, а њихово непримјерено понашање није престало ни након привођења.

Ипак, они су пуштени након што су се позвали на иминутет.0 КОМЕНТАРА