ЕУ званичници Камерону: Не може од ЕУ само оно што ти се свиђа

Европски званичници и дипломате остали су изненађени говором британског премијера Дејвида Камерона и изразили збуњеност због времена и начина на који он очекује да изврши ревизију односа Лондона са ЕУ. Камерон је у свом говору обећао одржавање референдума о чланству у ЕУ уколико буде поново изабран 2015. године, наводећи да ће се гласање одржати до […]

четвртак, 24 јануара, 2013 / 07:45

Европски званичници и дипломате остали су изненађени говором британског премијера Дејвида Камерона и изразили збуњеност због времена и начина на који он очекује да изврши ревизију односа Лондона са ЕУ.

Камерон је у свом говору обећао одржавање референдума о чланству у ЕУ уколико буде поново изабран 2015. године, наводећи да ће се гласање одржати до краја 2017. године и када Лондон заврши поновне преговоре о односима са Бриселом.

Аналитичари наводе да је то што је Камерон рекао можда нешто што би евроскептици из његове Конзервативне странке, па и шире британске јавности, жељели да чују али истичу да то није директан процес о којем може да одлучује само Лондон.

Аналитичари наглашавају да, уколико се на страну остави чињеница да је потребно да Камерон, чија је популарност, према резултатима анкета, у паду, прво треба да побиједи на изборима, питање од критичне важности јесте то да ли ће преостале чланице жељети да поново преговарају о Споразуму ЕУ.

За сличне промјене о којима Камерон говори потребна је подршка за Европску конвенцију.

Према правилима ЕУ, једноставна већина треба да буде за позив на Конвенцију, што значи најмање 15 након уласка Хрватске и то је прва препрека коју Британија можда неће успјети да пређе.

Уколико је већина за конвенцију, ЕУ потом започиње дуг и компликован правни и политички процес у којем учествују све чланице, Европски парламент, национални парламенти и Европска комисија.

Препоруке из конвенције о промјенама Споразума, које треба да буду једногласне, потом одлазе на међувладину конференцију у којој учествују све земље чланице.

За сваку измјену или нове преговоре о Споразуму неопходна је једногласност.

Аналитичари додају да је могуће да ће Камерон покушати да употријеби једноставнију процедуру, а не да затражи измјену цијелог споразума, али то је само резервисано за одредбе Споразума за јединствено тржиште.

Према њиховој оцјени, с обзиром на жеље које је исказао Камерон, међу које спада повратак одређених овлаштења са Брисела на Лондон, те да бројне чланице нису вољне да испуне тежње британског премијера, веома је тешко замислити да је могуће поједностављење процедуре.

Камерон ће морати да непрестано ради на томе да убиједи савезнике из ЕУ да ће и они имати неку корист од поновних преговора о Споразуму, па потом да их исто тако наговори да је у њиховом интересу да Британија има "лабавије" везе са европским блоком.

Неколико европских дипломата сматра да је нејасно шта Камерон тачно жели, јер у појединим дијеловима говора хвали Европу, у другом каже да су неопходне промјене, а на крају је истакао да жели да остане у ЕУ.

"Говор ме подсјећао на некога ко бере цвијеће и говори `Сад те волим, сада не", рекао је један од дипломата из еврозоне, преноси агенција Ројтерс.

Меркел: Компромис једино рјешење

Европска унија и Велика Британија морају да буду спремне на компромисе, рекла је данас њемачки канцелар Ангела Меркел након што је британски премијер Дејвид Камерон затражио радикалне реформе ЕУ и референдум о чланству Британије у ЕУ.

"Њемачка и ја лично желимо да Британија буде важан дио и активна чланица ЕУ", рекла је Меркелова новинарима.

Она је напоменула да је Њемачка спремна да разговара о жељама Британије, али да се мора имати у виду да друге земље имају различите жеље и да се мора наћи фер компромис.

"Водићемо интензивне разговоре са Британијом о њеним идејама и то ће услиједити наредних мјесеци", рекла је она.