ЕУ: Забрањено коришћење аутохтоних сорти сјемена

Европска комисија послаће Европском парламенту уредбу којом ће пољопривредницима законски прописати обвезно коришћење стандардизованог сјемена. То значи да ће употреба старих, ријетких и аутохтоних сорти бити кажњива, чак и ако се ради о производњи за личну употребу, преноси Хрватска радиотелевизија. Еколошке организације и бројна удружења, чији чланови покушавају да сачувају старе аутохтоне сорте сјемена, буне […]

субота, 4 маја, 2013 / 09:12

Европска комисија послаће Европском парламенту уредбу којом ће пољопривредницима законски прописати обвезно коришћење стандардизованог сјемена.

То значи да ће употреба старих, ријетких и аутохтоних сорти бити кажњива, чак и ако се ради о производњи за личну употребу, преноси Хрватска радиотелевизија.

Еколошке организације и бројна удружења, чији чланови покушавају да сачувају старе аутохтоне сорте сјемена, буне се против намјере Европске комисије, чија би одлука могла да угрози сувереност европских држава у очувању генетичке разноликости.

Три највеће компаније – Монсанто, Дупонт и Сингента – контролишу чак 53 одсто свјетског тржишта семена, а десет највећих фирми контролише 73 одсто тржишта.
До тога су дошле куповином готово свих мањих и породичних фирми за производњу сјемена, тако да више немају конкуренцију.

Притом је код тих компанија тржиште сјемена само средство, јер се ради о највећим свјетским произвођачима хербицида, без којих те сорте није могуће узгајати.

Амерички предскедник Барак Обама недавно је потписао закон који судовима савезних држава укида право да забрањују узгајање генетски модификованих (ГМО) производа и производњу ГМО скемена, без обзира на научно доказану штетност тих производа за здравље људи.