ЕУ забранила увоз сјемена из Египта

ЕУ је данас забранила увоз свих врста биљног сјемена и пасуља из Египта до 31. октобра, након што је утврђено да је једна пошиљка сјемена пјескавице из те земље вјероватни узрок недавне епидемије бактерије ешерихије коли у Европи. Истражитељи ЕУ закључили су да је сјеме увезено из Египта изазвало двије епидемије у којима је заражено […]

уторак, 5 јула, 2011 / 22:11

ЕУ је данас забранила увоз свих врста биљног сјемена и пасуља из Египта до 31. октобра, након што је утврђено да је једна пошиљка сјемена пјескавице из те земље вјероватни узрок недавне епидемије бактерије ешерихије коли у Европи.

Истражитељи ЕУ закључили су да је сјеме увезено из Египта изазвало двије епидемије у којима је заражено више од 4 100 људи.

Једна епидемија имала је жариште на сјеверу Њемачке и током њеног трајања од ешерихије коли умрло је 49 људи. Друга епидемија имала је жариште у француском граду Бордоу.

Одлуку о привременој забрани увоза сјемена и пасуља из Египта објавио је комесар ЕУ за здравство Џон Дали.

Европска комисија нагласила је да све количине сјемена пјескавице увезене из Египта од 2009. године морају бити повучене из употребе, тестиране и уништене.

Комисија није прецизирала која је компанија увезла заражено сјеме.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *