ЕУ улаже 200 милијарди евра у инфраструктуру

Европска унија намјерава да уложи 200 милијарди евра у инфраструктуру, зелену енергију и високу технологију, пише шпански дневник „Ел паис“ позивајући се на неименоване европске изворе.  Лист наводи да ће план бити објављен на самиту ЕУ у јуну заједно са могућностима финансирања, од докапитализације Европске инвестиционе банке до издавања евро обвезница или оснивања европске инфраструктурне […]

понедељак, април 30, 2012 / 10:21

Европска унија намјерава да уложи 200 милијарди евра у инфраструктуру, зелену енергију и високу технологију, пише шпански дневник „Ел паис“ позивајући се на неименоване европске изворе.

 Лист наводи да ће план бити објављен на самиту ЕУ у јуну заједно са могућностима финансирања, од докапитализације Европске инвестиционе банке до издавања евро обвезница или оснивања европске инфраструктурне агенције.

"Ако тржишта не дозвољавају простор за маневрисање онда морамо да се уздамо у машту и вратимо се политикама раста. Инвеститори желе да им се понуде привлачне опције и са жигом ЕУ сав тај новац био би каналисан у европске пројекте", рекао је извор у ЕУ, пише лист.

Лист наводи да ће једна опција затражити од земаља чланица да дају 10 милијарди евра ради докапитализације Европске инвестиционе банке, што би појачало њене капацитете позајмљивања за 60 милијарди евра и онда отворило пут за 180 милијарди евра инвестиција.

Алтернатива је и искористити 12 милијарди евра остатка од Европског механизма финансијске стабилности /ЕФСМ/, након што се помогне Грчкој, Ирској и Португалу да би се од приватног сектора извукло 200 милијарди евра.

Остатак од 12 милијарди евра могао би се, такође, искористити, као "хибридни капитал" за Европску инвестициону банку за подршку јавно-приватним партнерствима за потрошњу у инфраструктури, наводи лист.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *