ЕУ тражи враћање "крвавих дијаманата" на свјетско тржиште

Европска унија затражила је да се укине забрана на извозу "крвавих дијаманата" из Зимбабвеа на свјетско тржиште, уведена 2009. године, упркос извјештајима да постоје кампови за мучење рудара и да те кампове воде војска и полиција. Би-Би-Сијев програм Панорама открио је постојање кампа за мучење којег су успоставиле сигурносне снаге у Зимбабвеу у регији богатој […]

понедељак, 8 августа, 2011 / 15:11

Европска унија затражила је да се укине забрана на извозу "крвавих дијаманата" из Зимбабвеа на свјетско тржиште, уведена 2009. године, упркос извјештајима да постоје кампови за мучење рудара и да те кампове воде војска и полиција.

Би-Би-Сијев програм Панорама открио је постојање кампа за мучење којег су успоставиле сигурносне снаге у Зимбабвеу у регији богатој дијамантима.

Главни камп за мучење у локалној заједници познат је као "Дајмонд бејз", а свједоци тврде да се састоји од војничких шатора, затвора и бодљикаве жице која спречава њихово бјекство.

Камп се налази у близини Зенгенија и Марангеа, који спадају у најважнија свјетска налазишта дијаманата, и само километар од рудника Мбада. Рудник води лични пријатељ предсједника Мугабеа.Полиција и војска воде злогласне кампове

"То је мјесто гдје влада окрутност, а рудари понекад не могу ни да ходају након батинања које трпе. Бичују нас сваки дан, по 40 удараца три пута на дан. Мене су тукли и цјеваницама, а камењем су ми тукли зглобове", казао је за Би-Би-Си један бивши затвореник који је пуштен.

Мучења у кампу трају углавном по неколико дана, а заточеници се враћају у рудник након што у камп дође нова "пошиљка", каже бивши затвореник.

Жене пуштају брже, али најчешће тек након што их силују, рекао је он.

"Уколико неко умре, војници ћуте о томе и не дозвољавају да то оде у јавност", рекао је за Би-Би-Си један неименовани официр.

Кампови раде већ три године, а у Марангеу полиција и војска регрутују цивиле да илегално копају дијаманте за њих. Уколико затраже превелику плату бивају одведени у кампове, као и у случају да цивили покушају да ископају дијаманте за себе.

Међународна организација која регулише трговину дијамантима Кимберли процес је 2009. године на дијаманте из Марангеа ставила забрану. Дијаманти су проглашени "крвавим" и забрањена је њихова продаја нажишту.

Званичници су своју одлуку поновно потврдили након годину дана, када су установили да су подручја богата дијамантима у Зимбабвеу и даље проблематична, упркос напретку који је постигнут.

КП је од полиције и војске затражио да осигура то подручје, а свједоци тврде да управо они и воде кампове за мучење.

ЕУ захтијева да се допусти продаја дијаманата из два рудника у Марангеу. Прије два мјесеца ЕУ је одбила приједлог КП-а да се забрана укине, али сада су спремни на дјелимично укидање забране извоза уколико се осигура мониторинг над подручјем.

"Ово је само посљедњи у низу договора који занемарују принципе на којима се заснива извоз тих дијаманата и начина на који се тај посао обавља", рекла је поводом овог потеза ЕУ Ен Данебек из адвокатског друштва Глобал витнес.